Přichází podzim a s ním se pulty obchodů i stánky farmářských trhů začínají plnit dýněmi. Tato oblíbená sezónní potravina má mnoho blahodárných vlivů na naše zdraví. Které to jsou?
Dýně je odrůda tykve, která pochází ze Severní Ameriky. Zatímco většina z nás má oblíbený recept na dýňový koláč, který vytáhneme během podzimních a zimních dnů, tato všestranná jasně oranžová zelenina se neomezuje pouze na dezert. Lze ji také použít k přípravě smoothie, pečiva, polévek, salátů a dalších jídel.
Výživová fakta
Dle zdroje Verywell Fit má 250 g čerstvé vařené dýně bez přidaného tuku následující nutriční hodnoty a zdravotní přínosy:
Kalorie: 49
Tuky: 0,17 g
Sodík: 390 mg
Sacharidy: 12 g
Vláknina: 2,7 g
Cukry: 5 g
Bílkoviny: 1,8 g
Glykemický index (GI) a glykemická zátěž (GL) měří účinek potraviny na krevní cukr. Zatímco dýně má vysoký GI 75, glykemická zátěž se odhaduje na pouhé 3. GL je považována za přesnější způsob měření vlivu potraviny na krevní cukr, protože je založena na typické velikosti porce.
Tuky
V čerstvé dýni není téměř žádný přirozeně se vyskytující tuk. Některé odrůdy konzervované dýně obsahují přidaný tuk. Mnoho jídel s příchutí dýně také obsahuje přidaný tuk – například dýňový koláč či pečivo s dýňovou příchutí.
Kávové nápoje s kořením z dýně, oblíbené během podzimních a zimních měsíců, často obsahují tuk z mléka, které se k jejich výrobě používá. Tyto nápoje však obvykle neobsahují žádnou dýni a místo toho jsou ochuceny kořením, které se používá pro dýňový koláč: skořice, muškátový oříšek a hřebíček.
Vitamíny a minerály
Dýně je bohatá na vitamín A ve formě beta-karotenu-karotenoidu nebo přírodního pigmentu. Ten jí dodává jasně oranžovou či žlutou barvu. Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamín A, který vám pomáhá udržovat zdravou kůži, zuby a zrak. Dýně je také vynikajícím zdrojem vitaminu C a draslíku. Zároveň i vitaminu E, riboflavinu, mědi a manganu. A budete těžit i z menšího množství železa, hořčíku a fosforu.
Přínosy dýně pro zdraví
Snižuje riziko onemocnění
Dýně je spojována se sníženým rizikem chronických onemocnění díky obsahu vitamínu C, riboflavinu, niacinu, folátu a dalších. Beta-karoten je důležitý antioxidant a při konzumaci dýně jej získáte zdravou dávku. Antioxidanty pomáhají napravovat oxidační stres a jsou považovány za účinné v boji proti některým chorobám, včetně Alzheimerovy choroby, vysokému krevnímu tlaku, srdečním chorobám, Parkinsonově chorobě a revmatoidní artritidě.
Zabraňuje ztrátě zraku související s věkem
Dýně je vynikajícím zdrojem beta karotenu, antioxidantu, který se přeměňuje na vitamín A. Ten je nezbytný pro zdraví očí, jež je důležité zejména s přibývajícím věkem. Výzkum ukázal, že užívání doplňků, nebo konzumace potravin s beta karotenem, může pomoci zabránit věkem podmíněné makulární degeneraci.
Podporuje zdraví pokožky
Dýně je dobrým zdrojem vitaminu C a 1 šálek obsahuje až 19 % doporučeného denního množství (RDA). Vitamín C je nezbytný pro produkci kolagenu, což je hlavní protein v kůži. Pomáhá struktuře pokožky, ale také poskytuje antioxidační ochranu před poškozením způsobeným slunečním UV zářením.
Může pomoci předcházet rakovině
Vitamín A v dýni může také hrát roli v prevenci rakoviny. Je důležitý pro regulaci růstu a diferenciace buněk. Některé studie zkoumaly souvislost mezi vitamínem A a některými druhy rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic.