Změna klimatu může ovlivnit chuť kávy, piva, vína a podle nové studie i ginu s tonikem, napsal server The Independent. Její charakteristiku mohou změnit i sezónní podmínky. Citlivé jsou na ně hlavně jalovcové bobule, základní složka tohoto destilátu, napsal s odkazem na výzkum list The Guardian.
Vědci z Mezinárodního centra pro pivovarnictví a destilaci (CIBD) ve spolupráci se skotskou Heriot-Watt University zjistili, že změna klimatu negativně účinkuje na jalovcové bobule, což vede ke ztrátě chutě ginu s tonikem.
Tamworth Garden Summer Solstice Gin returns as limited-edition gin infused with peaches, woodruff and citrus zest, capturing New England's midsummer per sip. https://t.co/gZiiVuaIqd
— BevNET.com (@BevNET) June 18, 2025
Jinými slovy, destilát nemusí být tak sladký, květnatý, citrusový, dřevitý či zemitý oproti tomu, na co jsou konzumenti zvyklí.
Stejně tak jako víno, i jalovcové bobule pěstované po celém světě obsahují různé aromatické složky, které dávají nápoji chuť. Vliv mají srážky i sluneční světlo.
Výzkumníci destilací otestovali bobule z evropských zemí, jako je Albánie, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Černá Hora, Srbsko, Kosovo a Itálie, přičemž pocházely z různých let sklizně. Lihoviny byly testovány oddělením samotné sloučeniny ginu pomocí plynové chromatografie.
Gin nechutná jako gin
Vědci potvrdili, že každý region má svůj vlastní odlišný chemický profil, který ovlivňuje celkovou chuť ginu. Ten ovlivnily tamní meteorologické podmínky – třeba více srážek a vlhkosti a méně sucha.
„Vlhký rok sklizně může snížit celkový obsah těkavých látek v jalovci asi o 12 procent v porovnání se suchým rokem,“ uvedl Matthew Pauley, odborný asistent na ICBD. „To má přímé důsledky pro senzorické vlastnosti, díky nimž gin chutná jako gin,“ dodal.
Vedoucí studie, profesorka Annie Hill to označila za velké riziko pro tento multimiliardový průmysl, pro který je zásadní konzistence a kvalita.
Výrobci ginu vybírají bobule z určitých regionů, aby dosáhli požadované chuti. Změna klimatu ale narušuje povětrnostní vzorce a v určitých oblastech způsobuje větší množství srážek, čímž může vést k tomu, že konečný produkt nebude odpovídat standardům. To zase může znamenat pokles poptávky a finanční škody u výrobců a prodejců.