U regálů s obilnými destiláty si můžete vybírat z whisky, které zrály 3 roky, nebo třeba pět či dvanáct. Zpravidla čím déle whisky v sudech ležela, tím více za lihovinu zaplatíte. Laboratorní techniky by však mohly umožnit proces zrání téměř vynechat. Informuje o tom agentura Reuters.
Whisky, či whiskey, jak se jí říká v Irsku, je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, který následně zraje v sudech, a to většinou dubových. Jak se píše na stránkách whisky.com sudové zrání je jedním z nejvlivnějších procesů, které chuť whisky definují.
„Zatímco délka zrání je důležitá, rozhodující je typ sudu,“ stojí pak dále. I sudy dubové totiž mohou být z různých druhů.
V malé laboratoři v kalifornském Silicon Valley se ale rozhodli pro výrobu bez sudů. Původem Čech Martin Janousek společně se svým kolegou Stu Aaronem vyrábí umělou whisky, která nemusí léta zrát.
V této výrobně tak nenajdete žádné dřevěné sudy, jak tomu běžně v palírnách bývá. Na stolech tu místo toho narazíte na kádinky a různé lahvičky.
Výrobci se tak snaží najít udržitelnější způsob destilace whisky. Dle Aarona má totiž moderní spotřebitel tendenci zajímat se o věci související se změnou klimatu.
Společnost Bespoken Spirits, jež spolu muži založili, dokáže produkovat hotovou whisky během pár dní. V kovových barelech stráví totiž pálenka pouze 3-5 dní, uvádí agentura Reuters.
O 97 % méně dřeva
Není to ale tak, že by dřevo vůbec nepoužívali. Technologie, jež využívají, urychluje oxidaci, čímž mění chuť whisky. Barvu, vůni a chuťový profil pak ale nápoj získává z malinkého kousku dubu o velikosti pár centimetrů.
Janousek, jenž se zabývá materiálovou vědou, uvedl, že díky tomu mohou použít o 97 % méně dřeva. Malý kousek totiž tvoří asi 1/25 000 tradičního sudu, dodává agentura.
Technologie tak umožňuje nejen mnohem menší míru kácení stromů, ale také ubírá náklady za skladování sudů v klimatizovaných podmínkách. Výroba pak navíc spotřebovává o 20 % méně vody, jelikož nedochází ke ztrátě odpařováním, čemuž se říká andělský podíl. Na nápoj navíc nemusíte čekat roky.
A pokud byste se báli, že whisky nebude dobrá, mohlo by vás přesvědčit odborné ohodnocení. Umělá whisky si totiž odnesla již několik ocenění, včetně World Whiskies Award.