Mikroplasty a nanoplasty jsou všude. Dýcháme je, jíme a pijeme. Nový výzkum podle listu The Independent zjistil, že pronikají do zeleniny – do dužnaté části i listů.
Nanoplasty, drobné plastové částice menší než miliontina centimetru, se dostávají přímo do potravin, které jíme. Konkrétně do zeleniny.
Experimenty s ředkvičkami vědců z University of Plymouth ukázaly, že zhruba pět procent nanoplastů proniklo do kořenů rostliny. Částečky se následně akumulovaly nejen v kořenech, ale i v jedlé části zeleniny a listech.
To znamená, že plastové znečištění se může dostat do potravního řetězce i další cestou, o níž jsme dosud nevěděli.
Významný objev
Podle odborníků jde o významný objev. Dosud se totiž předpokládalo, že většina mikroplastů a nanoplastů projde půdou bez přímého vlivu na rostliny. Ukázalo se však, že částice jsou natolik miniaturní, že pronikají přes buněčné stěny a dostávají se do tkání rostlin.
🔬'Plastic nanoparticles found inside edible vegetables for first time' #PlasticPollutes #BreakFreeFromPlastic https://t.co/Pt4l0GPIeP
— Plastic Pollutes (@PlasticPollutes) September 20, 2025
„Rostliny mají ve svých kořenech vrstvu zvanou Casparův proužek, která má fungovat i jako forma filtru proti částicím, z nichž mnohé mohou být škodlivé,“ uvedl Dr. Nathaniel Clark, hlavní autor studie.
„Je to poprvé, co studie prokázala, že nanoplastové částice mohou překonat tuto bariéru, hromadit se v rostlinách a přenášet do čehokoliv, co je konzumuje. Není důvod se domnívat, že je to specifické pro tuto konkrétní zeleninu, existuje možnost, že jsou absorbovány do různých druhů produktů pěstovaných po celém světě,“ dodal expert.
Jíme je každý den
Vědci už dříve plastové částečky detekovali v mnoha potravinách včetně mořských plodů, soli, balené vody i ovoce a zeleniny. Jíme a pijeme je každý den. Domnívali se však, že se do nich dostaly při manipulaci a balení. Tato studie však ukazuje mnohem větší rozsah plastové kontaminace.
Experti upozorňují, že jejich práce byla kontrolovaná v laboratoři. Ve volném prostředí může být vystavení rostlin nanoplastům dlouhodobější a těžko předvídatelné. Otevírá to otázku, jaký dopad mají nejen na oceány, ale i na zemědělskou půdu.
Studie je další v řadě, co potvrzuje, že plastové částečky jsou součástí našeho každodenního menu. A problém je, že zatím přesně nevíme, jak působí na naše zdraví.