menu

14.1 C
Czech
Neděle 19. května 2024

V Gaze dochází zásoby humanitární pomoci, distribuci ztěžují boje a evakuace

Za poslední týden donutily boje v Pásmu Gazy přes půl milionu Palestinců, aby se přemístili do jiných oblastí. Jde o zhruba čtvrtinu obyvatel tohoto palestinského území, upozornil podle agentury AP úřad generálního tajemníka OSN. Rychlé evakuace statisíců lidí a zintenzivnění bojů mezi ozbrojenci hnutí Hamás a izraelskou armádou v posledních dnech téměř zastavily distribuci humanitární pomoci v oblasti, uvedla mluvčí organizace Světový potravinový program (WFP).

Švýcarsko porazilo Českou republiku v napínavém rozstřelu na mistrovství světa v ledním hokeji

Švýcarsko zvítězilo na mistrovství světa v ledním hokeji v Praze v zápase s Českou republikou 2:1 po prodloužení a nájezdech. Rozhodující gól v nájezdech vstřelil Philipp Kurashev a dovedl svůj tým ke třetímu vítězství na turnaji, zatímco Čechům uštědřil první porážku. Zápas držel fanoušky v napětí, protože oba týmy předváděly intenzivní hru, ze které nakonec vyšli vítězně Švýcaři.

Khao San – jak se z trhu s rýží stal světoznámý „hub“ pro cestovatele

Sledujte nás na sítích

Kdysi dávno prodávali na silnici Khao San místní obyvatelé rýži. Člun za člunem přijížděl dolů po obrovské řece Chao Phraya a do ústí kanálu Banglamphu, kde vysadily tisíce tun rýže v jutových pytlích. Na konci 19. století byla čtvrť Banglamphu zdaleka největším trhem s rýží nejen v Bangkoku, ale i kdekoli v Siamu.

Reklama

Menší prodejci otevřeli obchody jižně od kanálu, kde se polní cesta stala tak důležitou, že v roce 1892 nařídil král Chulalongkorn postavit tu řádnou cestu. Dlážděný pás dlouhý pouhých 410 metrů nebyl dost velký ani na to, aby byl pojmenován po nějaké historické postavě, takže se jednoduše nazýval Soi Khao San – Dlážděná Rýžová Ulice. Jak obchod s rýží vzkvétal, rozšířil se o další zboží: oblečení, boty z buvolí kůže, šperky, plátky zlata, kostýmy a odznaky pro thajské divadlo klasického tance.

Jen o 100 let později invaze mezinárodních turistů téměř úplně zastínila místní tržní kulturu. Počínaje koncem sedmdesátých let, kdy byl Bangkok terminálem pro asijskou hippie stezku, se příliv stal v 90. letech přílivovou vlnou.

Rozmach penzionů

Joe Cummings, autor průvodce Lonely Planet po Thajsku vypráví: „Když jsem se poprvé před 40 lety procházel po silnici Khao San Road, byla lemována dvoupodlažními domy z konce 19. a počátku 20. století. Na úrovni ulice byly řady obchodů s obuví, thajsko-čínských kaváren, prodejců nudlí, obchodů s potravinami a opraven motocyklů. Majitelé nebo nájemci žili výše. Několik obchodníků s rýží přetrvávalo, ale když 10kolová nákladní auta vystřídala říční čluny, přeprava a obchodování s rýží se z větší části přesunuly jinam. Za rohem však řemeslné obchody stále vyráběly kostýmy a masky pro umělce klasického thajského tance.

V tu dobu tu stály dva čínsko-thajské hotely, každý si účtoval 5 USD za noc a ubytovávali se tu hlavně thajští obchodníci nakupující velkoobchodní zboží za účelem prodeje na venkově. V úzké uličce mě zachvátilo nadšení, když jsem objevil rodinný penzion ve dřevěném domě z roku 1920, kde si rodina účtovala 1,5 USD za osobu a noc. Při dalším průzkumu uliček se objevily další dva rodinné penziony za podobné ceny. Tyto dva hotely a tři penziony tvořily součet ubytování na silnici Khao San Road.

Reklama

Od té doby jsem se vracel každého půl roku, abych aktualizoval průvodce. Počet míst k ubytování se pokaždé exponenciálně znásobil. Po 10 letech jsem napočítal penzionů a baťůžkářských hotelů v okolí přes 200.“

Efekt „Pláže“

V polovině 90. let byla čtvrť globálním fenoménem, patřila mezi 3 K – největší centra pro baťůžkáře – Káthmándú, Khao San a Kuta beach. Kromě toho se Khao San stala světovým rekordmanem v oblasti černého trhu s nelicencovanými kazetami, CD a DVD, falešnými doklady a padělanými značkovými zavazadly. V roce 1996 přišel na trh román „Pláž“, jehož prvních 7 kapitol se odehrává na Khao San. Mladý anglický baťůžkář zde dostává tajnou mapu, jak se dostat na „pláž“. Filmová adaptace režiséra Dannyho Boylea v hlavní roli s Leonardem DiCapriem přišla do světových kin v roce 2000. Dostala Khao San do povědomí více lidí než průvodce Lonely Planet a román dohromady.

Článek v New Yorker v tomto roce popsal Khao San Road jako „cestovní středisko pro polovinu světa, místo, které prosperuje z touhy být někde jinde“, protože to bylo „nejbezpečnější, nejjednodušší a nejzápadnější místo, odkud zahájit výlet přes Asii. “

Khao San Road dnes

Podle obchodní asociace Khao San v roce 2018 vidělo neuvěřitelných 40 000 – 50 000 turistů denně v hlavní sezóně a 20 000 denně mimo sezónu. S takovými čísly nebylo velkým překvapením, když metropolitní úřad v Bangkoku v roce 2019 oznámil, že investuje 1,6 milionu dolarů do transformace silnice Khao San Road na regulovanou „mezinárodní pěší ulici“.

Projekt, který byl zahájen možná částečně kvůli špatné pověsti Khao San, měl být dokončen koncem roku 2020. Cílem byla upravená cesta a chodníky, zasouvací sloupky označující prostory pro 250-350 thajských prodejců s licencí, vybraných loterií. Vozidla sem nebudou moci mezi 9:00 a 21:00 každý den.

Když pandemie covid-19 přinutila Thajsko v dubnu 2020 uzavřít hranice, počty mezinárodních turistů téměř přes noc klesly na nulu. Khao San Road se částečně vzpamatovala, když se v červenci znovu otevřelo domácí cestování. Hospody na ulici, které se obvykle chlubily 80 % evropských zákazníků, se staly téměř z 90 % thajskými. Na začátku ledna 2021 vláda opět uzavřela veškeré podniky v Bangkoku a Khao San je opět prázdná silnice bez života.

Přečtěte si o cestování do Thajska v době pandemie.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.
Reklama

DOPORUČUJEME

Zažijte letní Vídeň: Aktivity pod širým nebem

V červenci a srpnu, kdy Vídeň hřeje slunce, teploty dosahují příjemných 27 stupňů Celsia. Můžete město prozkoumat na kole, opalovat se v parku či se koupat v jednom z ramen Dunaje.

Ochutnejte pouliční speciality Jižní Ameriky. Které jsou nejlepší?

Pouliční jídlo je nezbytnou součástí cestování. Po celém světě můžete v rušných ulicích velkoměst a na místních trzích objevit překvapivé chutě a autentické pokrmy. Pro Jižní Ameriku snad není typičtější street food, než arepas či empanadas.

Průvodce po asijské části Istanbulu

Vydejte se trajektem přes Bospor do asijské části Istanbulu. Zde můžete uniknout davům turistů a prozkoumat trh Kadıköy, objevit starožitnosti na ulici Tellalzade a dát si horký borek.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.

Saúdská Arábie uspořádala první módní přehlídku plavek

Saúdská Arábie v pátek uspořádala první módní přehlídku plavek. Podle agentury AFP šlo o nevídanou událost v zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka, eskorta ho dovezla k soudci

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. Dopoledne policejní eskorta dovezla obviněného k Specializovanému trestnímu soudu (STS) ve městě Pezinok.

Zelenskyj: Ukrajina se připravuje na zesílenou ruskou ofenzivu, protože protivzdušná obrana selhává

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad stupňující se ruskou ofenzívou na severovýchodě země a varoval, že Kyjev je špatně vybaven a má pouze čtvrtinu protivzdušné obrany potřebné k udržení frontové linie. Nedávný překvapivý útok ruských sil v Charkovské oblasti, zahájený 10. května, vedl k jejich nejvýznamnějším územním ziskům za posledních 18 měsíců.
Reklama
Reklama