Svět v roce 2022 vyplýtval 1,05 miliardy metrických tun potravin. Zhruba pětinu potravin promrhají domácnosti, restaurace, maloobchody a další služby, zatímco lidé v mnoha oblastech hladoví. V nové zprávě na to upozornila Organizace spojených národů (OSN) a informují o tom CNN a The Independent.
Hladem globálně trpí asi 783 milionů lidí. Svět přitom v roce 2022 vyplýtval celkem 1,05 miliardy tun potravin, což se rovná jedné miliardě pokrmů vyhozených jedinou domácností denně, varuje podle televize CNN Program OSN pro životní prostředí (UNEP).
K tomu musíme podle nové zprávy Food Waste Index Report 2024 přičíst dalších 13 procent potravin ztracených v dopravním řetězci – při jejich cestě z farmy na vidličku. Dokument pokládá otázku, zda umí lidstvo efektivně distribuovat potraviny.
All over the world, every day we waste 1 billion meals a day, while over 830 million people go to bed hungry every night.
— Action Against Hunger UK (@AAH_UK) March 28, 2024
60% of food waste comes from households.https://t.co/gKhqxIVJNN
UNEP také upozorňuje, jak plýtvání potravinami způsobuje utrpení mnoha lidí po celém světě a zatěžuje životní prostředí. „Plýtvání potravinami je globální tragédie. Miliony dnes budou hladovět, protože se ve světě plýtvá,“ řekla ředitelka UNEP Inger Andersen.
Zpráva navíc rozlišovala ztrátu potravin v dopravních řetězcích jejich vyhozením a ztrátou kvůli degradaci, tedy hnijící zeleninu a kazící se maso. Rovněž ukázala, kdo plýtvá potravinami nejvíce, napsal list The Independent.
Je to problém celého světa
Na prvním místě se umístily domácnosti (60 procent), následované restauracemi či stravovacími zařízeními (28 procent) a maloobchody (12 procent). Spoluautorka dokumentu Clementine O’Connor to označila za „parodii“, která nedává smysl.
Zpráva však chválí spojení vlád a potravinového průmyslu s cílem snížit tohle plýtvání. Jinými slovy vlády a obce spolupracují s potravinovým dodavatelským řetězcem na snižování plýtvání potravinami a mírnění jeho dopadu na životní prostředí.
UNEP rovněž chválí iniciativu maloobchodů, které poskytují přebytečné potraviny potravinovým bankám a charitativním organizacím. Zpráva tohle přerozdělování potravin označila za zcela klíčové v boji proti plýtvání i hladu.
Autoři zprávy také uvedli, že nezjistili větší rozdíly v plýtvání mezi bohatšími a chudšími státy, což je překvapilo. „Je to opravdu jasné. Tady je problém na celém světě. Problém, s nímž bychom se zítra mohli vypořádat,“ uvedl spoluautor dokumentu Richard Swannel.