menu

24.1 C
Czech
Sobota 18. května 2024

V Gaze dochází zásoby humanitární pomoci, distribuci ztěžují boje a evakuace

Za poslední týden donutily boje v Pásmu Gazy přes půl milionu Palestinců, aby se přemístili do jiných oblastí. Jde o zhruba čtvrtinu obyvatel tohoto palestinského území, upozornil podle agentury AP úřad generálního tajemníka OSN. Rychlé evakuace statisíců lidí a zintenzivnění bojů mezi ozbrojenci hnutí Hamás a izraelskou armádou v posledních dnech téměř zastavily distribuci humanitární pomoci v oblasti, uvedla mluvčí organizace Světový potravinový program (WFP).

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil o probíhajících bojích a obranných operacích

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu 11. května hovořil o probíhajících obranných operacích v severních pohraničních osadách v Charkovské oblasti. Ruská armáda se údajně pokusila o průlom obranné linie Ukrajiny, což vedlo k pokračujícím bojům v regionu. Prezident vyzdvihl boje probíhající v několika osadách a zdůraznil snahu ukrajinských jednotek chránit území země.

Ekologické kryptoměny – 2 nejslibnější projekty k investici v roce 2024

Sledujte nás na sítích

Bitcoin je první, největší, ale především energeticky nejnáročnější kryptoměna na světě. Její síť ročně spotřebuje 143,5 TWh elektřiny, což je téměř tolik jako celá republika.Vysoká energetická náročnost staví BTC a celý trh s kryptoměnami pod palbu médií a ekologicky smýšlejících lidí, proto jsou v poslední době ekologické kryptoměny stále populárnější. 

Reklama

Dostávají se do popředí, protože nabízejí investorům nejen šanci na zisk, ale také možnost podpořit udržitelnou iniciativu. V odvětví kryptoměn je řada projektů, které chtějí svými případy použití reagovat na globální varování ohledně klimatických změn s různou úspěšností. Prozatím však nedošlo k mainstreamovějšímu přijetí těchto iniciativ. Mezi nejnovější projekty, které se pokouší tento nesnadný úkol řešit, patří Bitcoin Minetrix a eTukTuk.

Bitcoin Minetrix – nejlepší mince pro snížení energie při těžbě bitcoinu

Bitcoin Minetrix si získává stále větší pozornost kryptokomunity. Tento inovativní ICO projekt si klade za cíl učinit těžbu bitcoinů (BTC) dostupnější a nákladově efektivnější pro drobné  investory prostřednictvím decentralizované cloudové těžby, která je jakousi „ekologickou” alternativou k tradiční těžbě této kryptoměny. Společnost bude těžit bitcoiny jménem investorů a rozděluje zisky prostřednitvím smart kontraktu podle jejich původních investic.

Foto: Inzerce

Projekt již vyvolal značný rozruch a během několika týdnů získal téměř 10 milionů dolarů v předprodejní kampani. Blíží se tak rychle svému ambicióznímu cíli 33 milionů dolarů. Jednou z klíčových výhod Bitcoin Minetrix je možnost vydělávat bitcoiny stakováním tokenů BTCMTX. Jedná se o mnohem jednodušší a efektivnější řešení než tradiční metody těžby BTC, které vyžadují nákup drahého a velmi hlučného zařízení, které generuje značné množství tepla, přičemž má negativní dopad na životní prostředí.

S Bitcoin Minetrix budou moci investoři začít těžit bitcoiny s investicí od pouhých 10 USD a bez potřeby specializovaných znalostí. Ekosystém projektu by měl být mnohem bezpečnější než stávající metody cloud miningu, což vyplývá z decentralizace a tokenizace procesu. Navíc mají uživatelé plnou kontrolu nad svými aktivy. Platforma k tomu účelu nabídne také přehledný řídicí panel jako mobilní aplikaci, která vám umožní sledovat vaše těžební operace v rámci dnů, týdnů i měsíců.

Reklama
Foto: Inzerce

Staking umožňuje nejen těžbu BTC, ale také poskytuje pasivní příjem na základě ročního výnosu (APY) ve formě tokenů BTCMTX. Aktuální APY činí 68 % a k dnešnímu dni bylo uzamčeno již více než 615 milionů BTCMTX. K předprodeji je k dispozici 2,8 miliardy coinů z celkové zásoby 4 miliard. 12,5 % jde na odměny za staking a zbylých 17,5 % je určených pro potřeby společnosti.

Obrázek
Obrázek

V cloudu lze těžit bitcoiny šetrně

Klíčovým prvkem je zde funkce „stake-to-mine“, která má být aktivována po skončení fundraisingové kampaně. V praxi to bude vypadat tak, že investoři, kteří uzamknou své tokeny BTCMTX do stakingového poolu, budou těžit z ročního procentuálního výnosu, a navíc získají další neobchodovatelné tokeny ERC20 nazvané těžební kredity. Tyto tokeny lze následně spálit a tím vyměnit za sloty pro cloudovou těžbu BTC. Celý proces bude probíhat na ekologicky šetrném blockchainu Ethereum.

Tato inovativní funkce nejen podporuje decentralizaci bitcoinové sítě, ale také otevírá potenciální zdroj příjmů pro širokou základnu uživatelů. Bitcoin Minetrix by se mohl etablovat jakou vedoucí hráč ve vývoji těžby bitcoinů tím, že vytváří přístup k těžbě pro širší publikum a zároveň přispívá ke zdraví a decentralizaci celé bitcoinové sítě. Influenceři jako Jacob Bury a No Bs Crypto proto předpovídají po spuštění velký úspěch.

Projekt Bitcoin Minetrix také vyniká tím, že nemá problémy prezentovat své aktivity transparentním způsobem. Důkazem toho je úspěšný audit provedený společností Coinsult, která se zabývá bezpečností blockchainu. Na oficiálním webu projektu naleznete podrobné informace o výroku auditora a také odkaz na Whitepaper, kde najdete podrobné informace.

Obrázek
Obrázek

eTukTuk –  udržitelné řešení pro dopravu s 10x potenciálem

Trh s kryptoměnami je v tuto chvíli přeplněný a toto tvrzení rozhodně není přehnané. Nejde o počet projektů, které vycházejí téměř každý den, ale o skutečnost, že většina z nich jsou duplikáty hrstky projektů, které se dokázaly prosadit. Je to škoda, protože blockchain a kryptoměny mají obrovský potenciál nad rámec jejich současných případů použití, jak dokazují projekty typu eTukTuk. Po pěti letech vývoje tento velmi očekávaný zelený kryptoměnový projekt konečně vstoupil na trh a začal předprodejem tokenů TUK. Pokud je prvotní úspěch kampaně nějakým náznakem, projekt by se mohl etablovat jako významný hráč, který transformuje sektor veřejné dopravy v rozvojových zemích. Předprodej umožňuje prvním investorům získat expozici v projektu za výrazně sníženou cenu 0,026 USD.

Foto: Inzerce

eTukTuk je projektem, který dokazuje, že blockchain může přinést změnu tam, kde je to důležité. Projekt zdůrazňuje efektivitu a transparentnost, kterou technologie Web3 nabízí při řízení globální spolupráce s ekologickými cíli. eTukTuk se zaměřuje na sektor elektrických vozidel (EV). Ale spíše než širší přístup zvoli řešení skutečných problémů v konkrétních oblastech. Zaměřuje se na veřejný sektor EV v rozvojových zemích a jeho cílem je omezit používání tuk tuků, které jsou známy vysokými emisemi uhlíku. 

Projekt bude zpočátku zahájen na Srí Lance a v Singapuru, ale během několika příštích let rozšíří svou infrastrukturu do dalších rozvojových zemí. Tým usilovně pracuje na komplexním a ekologicky šetrném e-mobility ekosystému, který zahrnuje nejen eTukTuk EV, ale také dobíjecí infrastrukturu s obnovitelnými zdroji energie a tokenizovaný platební systém. Zaměření eTukTuk na rozvojové země mu umožňuje mít pozitivní dopad na komunity, které často nesou hlavní tíhu městského znečištění. Nejenže je zaměření projektu v souladu s širšími environmentálními cíli, ale také přispívá k ekonomickým výhodám všech stran zapojených do sítě. 

Foto: Inzerce

Jednou z nejdůležitějších součástí ekosystému eTukTuk jsou místní partneři, kteří ve svých regionech spravují udržitelné dobíjecí sítě, za což dostávají podíl z poplatků, které platí řidiči EV. Řidiči tak budou moci těžit z nižších nákladů na provoz svých tuk tuků a jejich údržbu. Třetí složkou jsou power stakeři, kteří zajišťují bezpečnost sítě stakingem tokenů TUK na BNB Smart Chainu a na oplátku dostávají za svojí účast atraktivní kompenzaci. Aktuální APY činí 325 %.

Obrázek
Obrázek

Inteligentní infrastruktura s podporou blockchainu poháněného AI

Trh s elektrickými vozidly (EV) a jejich nabíjecí infrastruktura je v centru globálního posunu směrem k udržitelnější budoucnosti bez emisí. Navzdory působivému pokroku v tomto ohledu stále existují problémy, které je nutné vyřešit, zejména v oblasti dobíjecí infrastruktury. Počet nabíjecích stanic totiž zůstává s rostoucím počtem elektrických vozidel nedostatečný. Například v USA je poměr EV na jednu dobíjecí stanici 24. Trh s nabíjecími stanicemi pro EV zároveň otevírá významné příležitosti k růstu. Stojí za zmínku, že zejména Asie a Tichomoří tomuto trhu výrazně dominuje.

Jedním z nejpoužívanějších dopravních prostředků v rozvojových zemích je legendární tříkolka tuk tuk. Je překvapivé, že toto malé mrštné vozítko vypouští více emisí než běžný automobil, čímž výrazně přispívají ke globálnímu znečištění ovzduší. eTukTuk si klade za cíl změnit situaci tím, že v regionu představí své vlastní tříkolové elektrické vozidlo a síť nabíjecích stanic, přičemž prototypy by měly být odhaleny po předprodeji během první fáze vývoje. Pro pohodlnou zkušenost projekt vytvoří aplikaci, která usnadní nejen platbu tokeny TUK za nabíjení nebo jízdu tímto taxi, ale také integruje AI. S využitím této technologie budou mít řidiči přehled o technickém stavu vozidla, nejbližších dobíjecích stanicích, dopravních zácpách a dalších důležitých aspektech inteligentní infrastruktury.

Připravovanou funkcí je hra Play2Earn připomínající Crazy Taxi, která uživatelům umožní nabírat a vysazovat cestující v provozu na Srí Lance, přičemž musí zajistit, aby jejich eTukTuky zůstaly provozuschopné. Hráči mají samozřejmě možnost získat tokeny TUK prostřednictvím této vzrušující aktivity, což dodává projektu další rozměr.

Obrázek
Obrázek

Závěr

Detailní pohled na tyto dvě slibné ekologické kryptoměny ilustruje významný přínos technologie blockchain k ochraně životního prostředí a dlouhodobým plánům udržitelného rozvoje. Změna klimatu a znečištění ovzduší se stávají palčivým problémem po celém světě a potenciální trhy pro tyto dva projekty jsou proto obrovské. 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.

Saúdská Arábie uspořádala první módní přehlídku plavek

Saúdská Arábie v pátek uspořádala první módní přehlídku plavek. Podle agentury AFP šlo o nevídanou událost v zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka, eskorta ho dovezla k soudci

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. Dopoledne policejní eskorta dovezla obviněného k Specializovanému trestnímu soudu (STS) ve městě Pezinok.

Zelenskyj: Ukrajina se připravuje na zesílenou ruskou ofenzivu, protože protivzdušná obrana selhává

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad stupňující se ruskou ofenzívou na severovýchodě země a varoval, že Kyjev je špatně vybaven a má pouze čtvrtinu protivzdušné obrany potřebné k udržení frontové linie. Nedávný překvapivý útok ruských sil v Charkovské oblasti, zahájený 10. května, vedl k jejich nejvýznamnějším územním ziskům za posledních 18 měsíců.

KLDR otestovala taktickou balistickou střelu s novou navigací

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom dnes severokorejská oficiální agentura KCNA.

Klimatičtí aktivisté dočasně ochromili provoz mnichovského letiště

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musí počítat se zpožděním, informovala agentura DPA s odvoláním na prohlášení správy letiště.
Reklama

DOPORUČUJEME

Cestování autobusem mezi Brnem a Prahou

Cestování autobusem mezi Brnem a Prahou je jedním z nejoblíbenějších způsobů přepravy mezi těmito dvěma městy. Tato trasa je frekventovaná a nabízí mnoho možností...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.

Saúdská Arábie uspořádala první módní přehlídku plavek

Saúdská Arábie v pátek uspořádala první módní přehlídku plavek. Podle agentury AFP šlo o nevídanou událost v zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka, eskorta ho dovezla k soudci

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. Dopoledne policejní eskorta dovezla obviněného k Specializovanému trestnímu soudu (STS) ve městě Pezinok.

Zelenskyj: Ukrajina se připravuje na zesílenou ruskou ofenzivu, protože protivzdušná obrana selhává

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad stupňující se ruskou ofenzívou na severovýchodě země a varoval, že Kyjev je špatně vybaven a má pouze čtvrtinu protivzdušné obrany potřebné k udržení frontové linie. Nedávný překvapivý útok ruských sil v Charkovské oblasti, zahájený 10. května, vedl k jejich nejvýznamnějším územním ziskům za posledních 18 měsíců.

KLDR otestovala taktickou balistickou střelu s novou navigací

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom dnes severokorejská oficiální agentura KCNA.

Klimatičtí aktivisté dočasně ochromili provoz mnichovského letiště

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musí počítat se zpožděním, informovala agentura DPA s odvoláním na prohlášení správy letiště.

Hongkong oficiálně zahájil pilotní projekt plateb v digitálních jüanech

Hongkongský měnový úřad v pátek oznámil, že uživatelé v Hongkongu si nyní mohou zřídit osobní peněženky e-CNY pro přeshraniční platby. Očekává se, že tento krok rozšíří používání digitální měny čínské centrální banky mezi tamními obyvateli.

ANALÝZA: Ruský postup u Charkova je mimo jiné selháním Západu

Ruská vojska postupují. Ruský taktický úspěch. Probíhající obranné boje. Na takové fráze lze na internetu v posledních dnech narazit opakovaně. Rusové skutečně postupují, situace je kritická a může za to vedle dalších faktorů naše nerozhodnost. Lze to označit za demonstraci toho, co se stane, když přestaneme Ukrajinu podporovat. Pro Západ to budiž lekcí, neboť Rusko se ekonomicky připravuje na dlouhou válku.
Reklama
Reklama