menu

11.3 C
Czech
Pátek 17. května 2024

ICJ projedná další opatření ke Gaze, JAR žádá zastavení operace v Rafáhu

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes oznámil, že ve čtvrtek a v pátek projedná žádost Jihoafrické republiky o nová předběžná opatření týkající se války v Pásmu Gazy. JAR viní Izrael z genocidy vůči Palestincům a v nejnovější stížností žádá haagský soud, aby nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu a zajistit tamním civilistům přístup k humanitární pomoci. Informovala o tom agentura AFP. Agentura Reuters v této souvislosti napsala, že turecký ministr zahraničí Hakan Fidan dnes zopakoval, že Turecko se chystá připojit ke stížnosti JAR u haagského soudu. To avizovala Ankara už před několika týdny.

Světový den měst nabídne chytrou komunikaci od Munipolis zdarma

Sledujte nás na sítích

Praha 30. října 2023 (PROTEXT) – Globální, ale i česká města dnes stojí před řadou environmentálních i urbanistických výzev. Od těch, které je třeba řešit na národní (anebo spíše mezinárodní) úrovni, po ty, které spadají do dikce místních městských částí nebo dokonce sousedů. Připomenout to má i Světový den měst, který se slaví 31. října.

Reklama

Podle Ondřeje Švrčka, odborníka na chytrou komunikaci a šéfa komunikační sítě Munipolis, je situace o to komplikovanější tím, jak se mění složení a s ním i potřeby obyvatelstva. Snad nikdy v historii nebyla totiž „sousedská společnost“ ve městech pestřejší. Na kilometru čtverečním žijí zástupci hned několika různých generací, a pokud chce město spravovat životní prostor ke spokojenosti všech, klade to na něj zcela nové nároky. Univerzální odpověď však překvapivě existuje a je jím komunikace, využívající moderní, ale ve společnosti běžně rozšířené technologie.

„Zdravě fungující město začíná u zdravých vztahů. A zdravé vztahy nejde vytvářet a posilovat jinak, než vzájemnou komunikací. Protože pouze s podporou občanů dokáží města řešit zásadní výzvy – ať už environmentální nebo jiné – s dopadem na každého jednotlivce,“ zmiňuje Ondřej Švrček, zakladatel komunikační sítě Munipolis, zásadní roli komunikace. “Naštěstí žijeme v době, kdy se můžeme spolehnout na řadu technologií, které zajistí, aby bylo možné s informacemi pracovat co nejjednodušeji a byly inkluzivní. Tedy tak, aby se rovnoměrně dostaly ke všem vrstvám obyvatel.”

Obce s komunikačním dluhem jsou křehčí

Že jsou nekomunikující obce výrazně křehčí, dokazují ostatně i průzkumy sdružení AMKOS. Jakkoli může být vedení obce akceschopné a pracovat ve prospěch občanů, důvěra v něj může být kvůli nízké míře dialogu nižší, než by si zasloužily. Řada informací se navíc k vedení nemá šanci dostat, čímž vzniká nesoulad v očekávání občanů a tím, na co zastupitelé reagují. Zároveň se dlouhodobě ukazuje korelace mezi fungujícím a komunikujícím vedením a sousedskou společností se zájmem o život v obci – jak ze strany starousedlíků, tak přistěhovalců. A to je zásadní ekonomický impuls.

Reklama

Vedení komunikujících obcí je oproti tomu zpravidla hodnoceno jako o celých 57 % schopnější, než jejich mlčící kolegové. Zároveň je schopno aktivizovat násobně více občanů. Chytrá komunikace zlepšuje účast na participaci, dotazníková šetření a ankety mají až desetinásobně větší počet (navíc ověřených) přispěvatelů, než jiné formy. A zároveň umožňuje zasáhnout i obyvatele, kteří se na území obce nachází zřídkakdy. Podle Munipolis se navíc v jejich komunikační síti celých 20 % lidí samo ochotně hlásí do dobrovolnických skupin, pracujících ve prospěch města nebo obce.

To ostatně potvrzuje i Radek Janoušek, jeden ze zakladatelů akce Ukliďme Česko. “Pro každoroční úklidy v rámci akce Ukliďme Česko využíváme Munipolis posledních 5 let. I díky funkcionalitě nahlašování podnětů ze strany široké veřejnosti se jednotlivým skupinám daří najít i špatně dostupný nepořádek, zároveň je možné hromadně, během několika sekund, oslovovat všechny zapojené dobrovolníky,“ vysvětluje Radek Janoušek. „Nespoléháme se na tužku a papír, ale chytrou digitální komunikaci. I díky tomu je naše Ukliďme Česko při Celosvětovém úklidovém dni vždy mezi prvními zeměmi, které jsou schopny v reálném čase reportovat výsledky úklidů.”

Munipolis chce dát městům možnost zdarma zmapovat nálady mezi občany

Na oslavu Světového dne měst proto Munipolis nabídne ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko a jeho EKOkalendářem, který se zaměřuje na propagaci významných ekologických dnů, možnost využít pro nově zapojené samosprávy až do konce února zdarma nejsilnější nástroje, díky kterým se může kvalitní komunikace s občany v obci nastartovat. Vedení obcí tak bude mít šanci jednoduchým způsobem získat zpětnou vazbu od občanů, a to například ve formě minireferend, mapovat jejich nálady nebo například informovat o nových projektech.

Zapojit se mohou také městské organizace, školy, školky nebo například spolky. „Držíme se filozofie, že nejdůležitější krok je vždy ten první. Chceme proto snižovat bariéry a nabídnout městům a obcím možnost realizovat do jara příštího roku zdarma tolik komunikačních projektů, kolik potřebují. Závěr roku a start toho nového je vždy ve znamení bilancování a města takto dostanou ten nejlepší nástroj, jak ho provést jednoduše a s maximálním počtem zapojených občanů,“ vysvětluje Ondřej Švrček. „A nedovedeme si představit lepší cestu, jak řešit aktuální výzvy měst, než bezplatným poskytnutím nástroje, který vedení obcí a jejich občanům umožní táhnout za jeden provaz.“

O Světovém dni měst

Světový den měst vyhlásilo v roce 2014 Valné shromáždění Organizace spojených národů svou rezolucí 68/239. Očekává se, že tento den výrazně podpoří zájem mezinárodního společenství o globální urbanizaci, posune spolupráci mezi zeměmi a městy při naplňování příležitostí, při řešení výzev urbanizace a přispěje k udržitelnému rozvoji měst po celém světě.

A nejen Světový den měst…

Dalších více než 240 dnů a svátků, týkajících se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v elektronickém EKOkalendáři. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den… Tištěný EKOkalendár pro rok 2024 pak lze zakoupit na Fan-Shopu spolku Ukliďme Česko.

Kontakty pro další informace:

Ondřej Švrček

Munipolis

[email protected]

Radek Janoušek

Spolek Ukliďme Česko

[email protected]

 

 

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.
Reklama

DOPORUČUJEME

Liaocheng High-tech Zone: Zahájení spolupráce se zahraničními investory na podpoře rozšíření a doplnění průmyslového řetězce high-end zařízení

Liao-čcheng (Čína) 16. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Dne 6. května vyrazil Eddie, zástupce generálního ředitele společnosti Taixing Industry (Thailand) Co., Ltd., spolu se svým...

THE DRESS míří do Varů

Praha 16. května 2024 (PROTEXT) - Unikátní koncept THE DRESS, který již téměř rok poskytuje svým klientkám dokonalé služby v centru Prahy, se po...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.

Ředitelka nemocnice: Po pětihodinové operaci je premiér Fico ve stabilizovaném, ale velmi vážném stavu

Slovenský premiér Robert Fico zůstává po středečním atentátu ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Ředitelka nemocnice v Banské Bystrici ve čtvrtek ráno na tiskové konferenci rovněž informovala, že slovenský předseda vlády podstoupil pětihodinovou operaci a má mnohočetná střelná poranění. Ministr obrany Robert Kaliňák vyzval k respektování lékařského týmu a soukromí premiéra.

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.
Reklama
Reklama