menu

26.3 C
Czech
Pátek 3. května 2024

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Policie zveřejnila zoufalé telefonáty na tísňovou linku při střelbě ve škole v Nashvillu

Sledujte nás na sítích

Policie zveřejnila nahrávky tří tísňových volání z pondělního útoku ve škole The Covenant School, při kterém byli zabiti tři dospělí a tři děti. Informuje o tom AP News, New York Post a další servery.

Nahrávky hovorů zachycují hrůzu uvnitř základní školy v Nashvillu během masové střelby. Volající tiše prosili o pomoc, zatímco v pozadí byly slyšet sirény, pláč a výstřely.

V jednom z nich 76letý člen církve v důchodu Tom Pulliam říká dispečerovi, že je se skupinou lidí, včetně několika dětí, kteří jdou od křesťanské školy směrem k hlavní silnici. Přestože Pulliam zůstává klidný, je z něj patrné napětí a zmatek. Několik dospělých mluví jeden přes druhého a v pozadí se ozývají dětské hlasy.

Když dispečer požádá o popis střelce, Pulliam požádá druhého muže, aby se připojil na linku.

Viděl jsem jen člověka, který držel útočnou pušku a střílel do dveří. Momentálně je na chodbě ve druhém patře,“ říká druhý muž. Poznamenal, že útočník byl oblečen v maskáčích a měl na sobě vestu.

Na otázku, kolik výstřelů bylo vypáleno, odpovídá ženský hlas: „Slyšela jsem jich asi deset a odešla jsem z budovy.“

Děti byly klidné

Pulliam, který v době útoku jel se svou ženou autem nedaleko kostela, řekl AP News, že se snaží pochopit, co se stalo. Podle jeho slov ho zaujalo, jak klidné děti při útěku ze školy byly. „Nekřičely, neječely, nic takového,“ řekl. „Byl to normální školní den. Teď je čekají těžké časy,“ dodal.

V dalším hovoru, který začal krátce před 10:13, žena dispečerovi sdělila, že slyší výstřely a že se schovává ve skříni ve výtvarné třídě. „Zní to, jako by někdo střílel z pušky,“ říká volající. Poté poznamenává, že střelba utichla.

Dispečer se jí ptá, zda je na bezpečném místě, a říká, že střelbu ve škole hlásili i další dva volající. „Myslím, že ano,“ říká žena, zatímco v pozadí jsou slyšet děti. Učitelka pak říká, že střelba se opět ozvala, a jsou slyšet tlumené rány. „Slyším další výstřely,“ říká volající. „Prosím, pospěšte si.“

Další volající říká, že je v místnosti ve druhém patře, a žádá dispečera, aby poslal pomoc. „Myslím, že v našem kostele je střelec,“ říká a později dodává: „Jsem ve druhém patře v pokoji. Myslím, že střelec je ve druhém patře.

Útok skončil zhruba po čtrnácti minutách. Útočnici, bývalou studentku školy Covenant, osmadvacetiletou Audrey Hale, policie zastřelila.

Zveřejnění nahrávek přišlo v době, kdy lidé ve čtvrtek protestovali u Kapitolu v Tennessee za zpřísnění kontroly zbraní. Burcovali republikány vedený zákonodárný sbor k přijetí opatření.

Demonstrace za přísnější zbraňové zákony

Skandování „Zachraňte naše děti!“ se hlučně ozývalo na chodbách mezi komorami Senátu a Sněmovny reprezentantů a protestující se rozestavěli uvnitř i vně budovy. Někteří z nich v tichosti zaplnili galerii senátní komory, včetně dětí, které držely cedule s nápisem „Je mi devět“. Tolik bylo dětem, které zemřely. Většina protestujících byla z galerie vyvedena poté, co někteří začali na zákonodárce pokřikovat: „Děti jsou mrtvé!“.

Protesty následovaly po středeční večerní svíčkové vigilii v Nashvillu. Republikánští zákonodárci stáli po boku první dámy Jill Biden, demokratických zákonodárců a hudebníků včetně Sheryl Crow. I ta vyzvala k přísnější kontrole zbraní.

Mše bylo ponurá a místy plačtivá. Jeden řečník za druhým četli jména obětí a vyjadřovali soustrast jejich blízkým. Zdrželi se přitom jakýchkoli prohlášení, která by mohla být považována za politická.

Právě před dvěma dny byl pro naše město nejhorší den,“ řekl starosta John Cooper. „Moc bych si přál, abychom tu nebyli, ale musíme tu být.“

Policie uvedla, že Hale v pondělí ráno přijela ke škole, vystřílela skleněné dveře, vstoupila dovnitř a začala pálit na všechno v dosahu.

Zabila tři žáky, Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs a Williama Kinneyho. Tři zastřelení dospělí byli šedesátiletá Katherine Koonce, ředitelka školy, jednašedesátiletá suplující učitelka Cynthia Peak a jednašedesátiletý školník Mike Hill.

Šéf nashvillské metropolitní policie John Drake neuvedl, jaký byl podle vyšetřovatelů motiv střelby. Poznamenal, že útočnice se nezaměřila na konkrétní oběti a měla „určitou zášť, že musela chodit do této školy“.

Volala i kamarádka vražedkyně

Před útokem si nakreslila podrobnou mapu školy včetně možných vstupních bodů. Nechala po sobě manifest, řekl Drake, ten však zatím nebyl zveřejněn. Podle New York Post jej právě studuje FBI. Spekuluje se i o tom, že mladou ženu dohnala k činu emoční porucha. Audrey Hale byla biologicky žena, ale identifikovala se jako muž. Sama se podepisovala mužským jménem Aiden. Docházela k psychiatrovi a často měla sebevražedné myšlenky.

New York Post píše o tom, že úřady také zveřejnily nahrávku hovoru její kamarádky z dětství. Právě té totiž Hale v instagramové konverzaci jen chvíli před útokem napsala, že se „chystá zemřít“, a že „to bude ve zprávách“. Mladá žena jménem Averianna Patton zavolala nejdřív na tísňovou linku, pak šerifovi a pak i na místní policii. Zoufale všechny přesvědčovala, aby se šli přesvědčit, jestli je její kamarádka, která jí právě poslala divné zprávy, v pořádku. Policie neudělala nic, a beztak bylo pozdě. Dvě minuty po jejím telefonátu na policii začala Hale na školní chodbě střílet.

Vybrali jsme pro vás

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.

DOPORUČUJEME

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.