menu

23.6 C
Czech
Sobota 4. května 2024

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Válka na Ukrajině, Cottarelli: Evropská ekonomika drží, sankce proti Rusku jsou nutné

Sledujte nás na sítích

Analýza ekonoma: konflikt zatěžuje některá odvětví, došlo k velkému přerozdělení příjmů.

Rok války na Ukrajině měl dopad na ekonomiku. V Itálii, v Evropě a v Rusku. Do jaké míry? A jaké to bude mít důsledky do budoucna? Carlo Cottarelli je nyní senátorem Demokratické strany, ale celý život pracoval v Mezinárodním měnovém fondu a je ekonomem, který se vždy zaměřoval na ekonomické analýzy. Hovoří o vývoji HDP a inflace, ale také o hlubokém přerozdělování bohatství.

„Na začátku roku jsme se obávali, že rostoucí ceny plynu budou mít katastrofální dopad na naši ekonomiku. V prvním čtvrtletí byl růst velmi pomalý 0,1 %, ve druhém čtvrtletí jsme zaznamenali velkolepý růst 1,1 % v jednom čtvrtletí a poté 0,5 %, což je stále silné tempo růstu ve třetím čtvrtletí, a poté -0,1 % ve čtvrtém čtvrtletí. Někteří lidé si mysleli, že na podzim nastane pro Itálii a svět hrozná bouře. Nestalo se tak, protože centrální banky v první řadě reagovaly na růst inflace zvýšením úrokových sazeb, ale nejednalo se o velké zvýšení. Byli jsme zvyklí na nulové úrokové sazby, takže 2,5 % úrokové sazby Evropské centrální banky se nám zdají vysoké, ale ve skutečnosti jsou to stále velmi nízké úrokové sazby, a to i při zohlednění inflace. Fiskální politika byla méně expanzivní než v loňském roce, ale přesto nedošlo k žádnému obávanému zpřísnění; v USA došlo v prvních dvou čtvrtletích roku ke zpomalení a poté k oživení, takže nakonec mnoho povyku pro nic. Na druhou stranu některá odvětví utrpěla větší ztráty, samozřejmě ta, která vyvážela více do Ruska; v případě Itálie to není mnoho, ale pár jich bylo. Pokud jde o inflaci, ti, kteří měli fixní příjmy, hodně ztratili. V roce 2022 došlo k silnému přerozdělení příjmů, k jednomu z nejsilnějších přerozdělení příjmů za poslední desetiletí, a to i mezi dlužníky a věřiteli. Stát získal, protože nesplacené státní dluhopisy byly znehodnoceny inflací; věřitelé, kteří přímo či nepřímo investovali do státních dluhopisů, prodělali. Pokud se tedy podíváme na celkovou ekonomiku, dopad nebyl z hlediska růstu příliš silný. Došlo k přerozdělení související jednak s válkou na Ukrajině, která růst cen ještě prohloubila, ale také s věcmi, které se staly již v roce 2021, protože inflace je jev, který začal ve druhém čtvrtletí roku 2021, samozřejmě dávno před válkou na Ukrajině.“

Pokud jsou italská čísla vcelku potěšující, v Evropě si v roce 2022 Francie a Německo vedly hůře. Pokud však analýzu rozšíříme na eurozónu, perspektiva se příliš nezmění.

„Stejně jako v Itálii, lze analýzu použít i pro evropskou ekonomiku, i tam se obávali katastrofy. Nejvíce utrpělo Německo, pravděpodobně proto, že je citlivější na ceny plynu a vazby na plyn dovážený z Ruska. Španělsko pokračovalo v růstu, vždycky nás oklame a nedokážeme jej dohnat. Ve srovnání s Francií a Německem si vedlo lépe. Vezměme v úvahu ještě jednu skutečnost: na spodních příčkách Evropy nemůžeme být věčně. V určitém okamžiku se rozdíl zvětšil, a pokud nyní rosteme stejně jako evropský průměr, což se v současnosti děje, rozdíl udržujeme. Musíme růst více, než je evropský průměr. V současné době rosteme více než některé země, zejména Německo, a stále zaostáváme za Francií, která je nyní na naší úrovni, pokud jde o průměrný příjem, vlastně o trochu výše.“

Již několik měsíců se vede debata o skutečné účinnosti sankcí proti Rusku a především o skutečném stavu ruské ekonomiky, a to vzhledem k obtížnému vyhodnocování některých údajů a nutnosti očistit je od vlivu moskevské propagandy.

„Původní odhady, původní prognózy Světové banky a MMF týkající se ruské ekonomiky, a já jsem to tehdy řekl, pokles HDP v tomto roce o 8 %, byly přehnané. Někdy ekonomové vytvářejí prognózy tak, že místo toho, co je skutečně objektivní, uvádějí to, co by chtěli, aby se stalo. Dopad však byl patrný, a to v podobě záporného růstu. Co se stane ve střednědobém až dlouhodobém horizontu? Někteří tvrdí, že trvá nějakou dobu, než se sankce projeví, jiní říkají, že čím více času uplyne, tím více se ruská ekonomika přizpůsobí. Obojí je nejspíš pravda. Já myslím, že to mělo dopad a bylo to důležité. Růst v Rusku byl v letošním roce záporný, což se časem projeví. Nedojde ke zhroucení, nejsou to sankce, které mohou Putina donutit ukončit válku, ale jsou nástrojem k vyjednávání, ke kterému v určitém okamžiku dojde, což není nepodstatné“.

Růst je výsledkem mnoha faktorů. Pokud jde o hospodářskou politiku, lze volit cesty, které jej více a lépe podporují.

„Myslím, že klíčová není ani tak nedostatečná poptávka, takže v tuto chvíli není potřeba dělat zvlášť expanzivní politiku. Domnívám se, že je třeba pokračovat v reformách, aby se v Itálii zvýšil růstový potenciál, výrobní kapacita a tím i investice, které se v posledních letech zvýšily v případě veřejných, ale i soukromých investic. Jde o to udržet podmínky tak, aby podniky přicházely do Itálie investovat ochotněji, a ne proto, že je zde levná pracovní síla, ale proto, že zde lépe funguje vztah s veřejnou správou a daně jsou o něco jednodušší, ne-li nižší. Pro podniky je lepší, když jsou nižší, ale také jednodušší. Musíme mít byrokracii, se kterou mohou podniky lépe komunikovat. Veřejné investice musí být provedeny dobře a včas. Došlo k oživení veřejných investic, ale v porovnání s cíli národního programu reforem, což je plán, který máme pro střednědobý růst, jdeme v realizaci pomaleji, než se očekávalo.“

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

Kateřina Siniaková porazila Američanku Kruegerovou a postoupila ve španělském turnaji

Česká tenistka Kateřina Siniaková (27) se vrátila na antukové kurty s triumfem nad Američankou Ashlyn Krueger (19) na turnaji WTA 125k v Lleidě. Po dvousetovém obratu vyhrála 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila mezi čtveřici nejlepších.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

Kateřina Siniaková porazila Američanku Kruegerovou a postoupila ve španělském turnaji

Česká tenistka Kateřina Siniaková (27) se vrátila na antukové kurty s triumfem nad Američankou Ashlyn Krueger (19) na turnaji WTA 125k v Lleidě. Po dvousetovém obratu vyhrála 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila mezi čtveřici nejlepších.

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.