menu

19.1 C
Czech
Úterý 30. dubna 2024

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

USA dodají Ukrajině další rakety Patriot, oznámil ministr obrany Lloyd Austin

Podle ministra obrany USA Lloyda Austina poskytnou Spojené státy Ukrajině další rakety Patriot, které posílí její systémy protivzdušné obrany, a to v rámci významného balíčku pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Střely budou sloužit k doplnění dříve dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot.

NCCN oznamuje ke Světovému dni duševního zdraví aktualizaci svého bezplatného nástroje pro screening úzkostí, který je k dispozici ve více než 70 jazycích

Sledujte nás na sítích

Plymouth Meeting (USA) 10. října 2022 (PROTEXT/PRNewswire) – Teploměr organizace National Comprehensive Cancer Network (NCCN Distress Thermometer) podporuje diskusi a doporučuje nejlepší postupy v oblasti psychické pohody, čímž pomáhá onkologickým pacientům z celého světa k lepší péči.

Organizace National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) dnes oficiálně představila aktualizovaný nástroj NCCN Distress Thermometer, který je k dispozici ve více než 70 jazycích a pomáhá lidem na celém světě identifikovat a řešit psychosociální stresory, které mohou komplikovat zvládání onkologických onemocnění, jejich příznaků nebo léčby. Oznámila to při příležitosti Světového dne duševního zdraví, jehož cílem je zvyšovat povědomí o globálních potřebách a zdrojích v otázkách psychického zdraví na mezinárodní úrovni.

„Teploměr NCCN pro měření úzkosti podporuje a pomáhá normalizovat diskusi o psychické nepohodě jako standardní součást vyšetření onkologických pacientů již od roku 1997,“ říká Michelle Riba, MD, MS z onkologického centra Rogel Cancer Center při Michiganské univerzitě, předsedkyně panelu pro management distresu pro NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®). „Tento náš bezplatný jednostránkový zdroj jsme nyní přepracovali, aby byl ještě uživatelsky přívětivější a inkluzivnější. Screening psychické nepohody by měl být rutinní součástí onkologické péče pro každého a všude. Doufáme, že díky ještě srozumitelnějším úpravám a větší dostupnosti tohoto bezplatného zdroje se všem onkologickým pacientům dostane podpory, kterou potřebují pro dosažení co nejlepších možných výsledků.“

Nástroj používá jednoduchou stupnici pro označení míry tísně, kterou pacient prožívá. Obsahuje také jednoduchý kontrolní seznam obav pokrývající různé oblasti, včetně:

• fyzického zdraví,

• emocí,

• praktických záležitostí,

• společenského života

• a spirituálního či náboženského života.

Kromě jednostránkového teploměru NCCN Distress Thermometer a seznamu problémů nabízí organizace také úplné Pokyny NCCN® pro management distresu (NCCN Guidelines for Distress Management), které obsahují konsenzuální doporučení odborníků pro poskytovatele zdravotní péče založená na důkazech. K dispozici jsou také pokyny pro pacienty (NCCN Guidelines for Patients®: Distress During Cancer Care), které obsahují tytéž informace v pacientsky přívětivém formátu, aby se na společném rozhodování mohli podílet s pečovateli také pacienti.

Aktualizované překlady NCCN Distress Thermometer jsou součástí dlouhodobé snahy NCCN o zpřístupnění Pokynů NCCN a souvisejících klinických zdrojů pro osoby, které neovládají angličtinu. Kromě anglického originálu jsou tak nyní k dispozici v následujících jazycích:

Afrikánština Hindština Portugalština *
Albánština Hmongština Paňdžábština
Amharština Maďarština Rumunština
Arabština Islandština Ruština
Arménština Igbo Srbština
Bengálština/Bangla Indonéština Slovenština
Bulharština Italština Slovinština
Barmština Japonština Somálština
Katalánština Javánština Španělština *
Čínština * Khmerština Svahilština
Chorvatština Korejština Švédština
Čeština Kurdština Tagalog
Dánština Lotyština/letština Tamilština
Nizozemština Litevština Telugu
Estonština Makedonština Thajština
Finština Malajština Turečtina
Francouzština * Malayalam Ukrajinština
Galicijština Maráthština Urdu
Gruzínština Nepálština Vietnamština
Němčina Norština Joruba
Řečtina Oromo Zulu
Hausa Perština
Hebrejština Polština

Symbol * označuje, že nástroj byl vydán ve více verzích tohoto jazyka.

„Chceme zdůraznit, že řešení emočních potíží je klíčovou součástí péče o pacienty – nejen na Světový den duševního zdraví, ale každý den,“ řekl generální ředitel NCCN Robert W. Carlson, MD. „Doufáme, že naše práce pomůže z tohoto tématu odstranit jakékoli stigma nebo zátěž a umožní vést důležité diskuse o emoční pohodě.“

Studie zkoumající 39 recenzovaných článků o používání teploměru úzkosti NCCN ve 25 zemích, kterou nezávislí výzkumníci nedávno publikovali v časopise Psycho-Oncology, uvádí: „Tento nástroj se osvědčil jako účinný prostředek pro zahájení rozhovoru s pacientem.“

Překlady nástroje NCCN Distress Thermometer najdete na adrese NCCN.org/distress-thermometer-translations.

Navštivte stránky NCCN.org/global, kde získáte více informací o bezplatných zdrojích pro onkologickou péči v různých oblastech a jazycích, a zapojte se do konverzace prostřednictvím hashtagu #NCCNGlobal.

O organizaci National Comprehensive Cancer Network

Organizace National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) je nezisková aliance předních onkologických center, která se věnuje péči o pacienty, výzkumu a vzdělávání. Posláním NCCN je zlepšování a usnadňování kvalitní, efektivní, spravedlivé a dostupné onkologické péče pro zkvalitnění života všech pacientů. Další informace o pokynech NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®) a jiných aktivitách organizace najdete na stránkách NCCN.org. Organizaci můžete také sledovat na sítích Facebook @NCCNorg, Instagram @NCCNorg a Twitter @NCCN.

Kontakt pro média:

Rachel Darwin267-622-6624

[email protected]

Foto –
https://mma.prnewswire.com/media/1913527/2022_Distress_Thermometer_horizontal.jpg

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/441768/NCCN_Logo.jpg

PROTEXT

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.

Von der Leyenová se v Praze sešla s politiky i se zástupci obranného průmyslu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Praze sešla s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou vod der Leyenovou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

V Londýně zemřel po útoku muže s mečem třináctiletý chlapec

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po dnešním útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva policisté. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Informovaly o tom agentury.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Šéf HSBC téměř po pěti letech nečekaně odstupuje z funkce

Generální ředitel největší evropské banky HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně rezignoval. Jako důvod uvedl snahu dosáhnout větší rovnováhy mezi obchodním a osobním životem. Jeho nástupce zatím společnost nejmenovala.

„Hrad Harryho Pottera“ v Oděse byl zasažen ruskou raketou

Nejméně čtyři lidé zahynuli při ruském raketovém úderu, který zasáhl budovu v gotickém stylu v jihoukrajinském městě Oděsa. Ukrajinské úřady označily útok Moskvy na architektonickou památku v Oděse za „válečný zločin“.

DOPORUČUJEME

Léčit depresi lze i online. Kapacity jsou stále volné, hlásí odborníci

Praha 30. dubna 2024 (PROTEXT) - Nechutenství, předčasné probouzení, nedostatek energie, nízké sebevědomí anebo špatná nálada, takové jsou časté příznaky deprese. Depresivní a úzkostné...

SUNRATE navazuje partnerství se společností YeePay na podporu čínských společností v globální expanzi

Singapur 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost SUNRATE, inteligentní globální platforma pro platby a správu financí, oznámila uzavření partnerství se společností YeePay, předním poskytovatelem...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kolekce Ralph Lauren Fall/Holiday 2024 přinesla do New Yorku minimalistickou eleganci

Renomovaný módní návrhář Ralph Lauren představil svou kolekci Fall/Holiday 2024 v komornějším prostředí než na svých extravagantních přehlídkách v minulosti. Přehlídka se konala v malém návrhářském studiu v jeho newyorských kancelářích a čerpala inspiraci z jeho vůbec první dámské módní přehlídky v roce 1972. Kolekce se vyznačovala uklidňujícími neutrálními tóny a odrážela nadčasovou eleganci, která je Ralphu Laurenovi vlastní.

Von der Leyenová se v Praze sešla s politiky i se zástupci obranného průmyslu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Praze sešla s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou vod der Leyenovou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

V Londýně zemřel po útoku muže s mečem třináctiletý chlapec

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po dnešním útoku muže ozbrojeného mečem v severovýchodním Londýně. Mezi zraněnými jsou dva policisté. Pravděpodobného pachatele zatkla policie, útok není vyšetřován jako terorismus. Informovaly o tom agentury.

Ruské úřady tvrdí, že za uplynulý den sestřelily šest raket ATACMS

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina, informuje agentura TASS. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Šéf HSBC téměř po pěti letech nečekaně odstupuje z funkce

Generální ředitel největší evropské banky HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně rezignoval. Jako důvod uvedl snahu dosáhnout větší rovnováhy mezi obchodním a osobním životem. Jeho nástupce zatím společnost nejmenovala.

Pásmo Gazy zaplavily odpadky a krysy. Tamní obyvatelé čelí ekologické katastrofě

Války mají zničující dopad na životní prostředí, o čemž se nyní můžeme přesvědčit jak na Ukrajině, tak v Pásmu Gazy. Lidé v enklávě menší než Praha se podle The National topí v odpadu, jenž se rozkládá pod spalujícím sluncem.

„Hrad Harryho Pottera“ v Oděse byl zasažen ruskou raketou

Nejméně čtyři lidé zahynuli při ruském raketovém úderu, který zasáhl budovu v gotickém stylu v jihoukrajinském městě Oděsa. Ukrajinské úřady označily útok Moskvy na architektonickou památku v Oděse za „válečný zločin“.

Provozní zisk společnosti Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl o 20 % kvůli poklesu prodejů

Německá automobilka Volkswagen vykázala za první čtvrtletí roku 2024 20% pokles provozního zisku ve srovnání se stejným obdobím roku 2023. Jako hlavní příčinu poklesu tržeb společnost uvedla slabší poptávku po svých prémiových značkách. Provozní zisk v prvních třech měsících roku 2024 činil 4,6 miliardy eur, což je méně než 5,7 miliardy eur v předchozím roce.