„Prozkoumejte působivé zemědělské dědictví původních obyvatel Ameriky v našem podrobném průzkumu šesti zásadních potravinářských plodin. Od starobylého amarantu, který byl základem stravy Aztéků, po oblíbená avokáda dnešních hipsterských kaváren – objevte, jak tyto plodiny přežily tisíce let a stály u zrodu naší současné gastronomie. V článku se dozvíte o fascinujícím vývoji fazolí, tajemství původu kakaa a důležitosti manioku, který byl domestikován domorodci Amazonie. Chia semínka, dnes známá jako superpotravina, mají své kořeny v Aztécké civilizaci. Připojte se k nám na cestě objevování, jak původní americké plodiny ovlivnily globální kulinářskou scénu.“
Kryštof Kolumbus sice „objevil“ Ameriku v roce 1492, ale původní obyvatelé, kteří již v těchto zemích žili, měli bohaté zemědělské znalosti o tomto místě. Kolumbus zahájil vlnu evropských osadníků, kteří přivezli s sebou plodiny ze svých domovin. I když to navždy změnilo krajinu pěstování potravin na americkém kontinentu, mnoho plodin ze starého světa je stále velmi rozšířených.
Amarant
Možná jste viděli amarant označovaný jako „starodávné obilí“. I když je spíše trávou než obilovinou, označení starodávné není jen marketingový trik. Amarant byl po tisíciletí základní potravinou Aztéků a dalších mezoamerických domorodců. Tato plodina byla domestikována kolem roku 4000 př. n. l., možná dokonce dříve.