menu

15.8 C
Czech
Sobota 4. května 2024

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Vytváření zeleného digitálního partnerství mezi Čínou a Evropou a závazek Evropy k formování nové budoucnosti pro globální udržitelný rozvoj

Sledujte nás na sítích

Tchaj-čchang (Čína) 14. prosince 2022 (PROTEXT/PRNewswire) – Ve dnech 10. a 11. prosince 2022 se v Tchaj-čchangu v provincii Ťiang-su konala konference o udržitelném rozvoji a summit EU-Čína na vysoké úrovni o udržitelném rozvoji, jejichž cílem bylo podpořit spolupráci mezi Čínou a Evropou v oblasti ochrany klimatu a udržitelného rozvoje. Konferenci společně pořádaly Čínský občanský institut zahraničních věcí a Čínská společnost ekonomiky průmyslu a organizoval ji Úřad pro spolupráci v oblasti uhlíkové neutrality mezi Čínou a EU (CECCO) společně s Centrem pro mezinárodní hospodářskou a technologickou spolupráci ministerstva průmyslu a informačních technologií.

V rámci tématu „Synergie ekologizace a digitalizace a zkušenosti z čínské praxe“ byly na konferenci zahájeny pilotní projekty spolupráce v oblasti uhlíkové neutrality mezi Čínou a EU, na sympoziu s podtitulem „Digitalizace jako hnací síla zeleného udržitelného rozvoje“ a čínsko-evropském fóru uhlíkově neutrálních měst proběhly tematické diskuse a byla zahájena iniciativa „Earth Aspiration Action (E2A)“.

Zahajovací ceremoniál moderoval Zhang Ji, předseda Čínské společnosti ekonomiky průmyslu. Konference se zúčastnili světoví lídři v oblasti ochrany klimatu a vedoucí představitelé čínských a evropských národních či regionálních organizací. Řečníci zdůraznili, že čínská podpora synergického ekologického a digitálního rozvoje rozšířila možnosti řešení společných výzev, kterým svět čelí, a dodala nový impuls globálnímu udržitelnému rozvoji. Ve svých projevech se podělili o doporučení a představili návrhy modelů globální spolupráce, jejichž základem je důkladné konzultování, spolupráce, sdílení dosažených výsledků, digitálně-ekologické partnerství a budování aliancí, podpora mládeže atd.

Zvláštní vyslanec Číny pro otázky ve věci změny klimatu Xie Zhenhua předložil návrhy na systematické řešení uhlíkové neutrality, představil mechanismus koordinovaného rozvoje v oblasti uhlíkové neutrality a hospodářského a sociálního zabezpečení, mechanismus zelených investic a financování a vyzval k prohloubení spolupráce Číny a Evropy při řešení klimatické krize.

Laurent Fabius, předseda francouzské Ústavní rady, předseda Konference OSN o změně klimatu v Paříži a bývalý francouzský premiér, zdůraznil, že se svět musí zaměřit na posílení globální koordinace, urychlení zavádění opatření, zlepšení finanční podpory a podporu spravedlivého přechodu na udržitelné zdroje.

Výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans hovořil o úsilí EU při podpoře regionální a celosvětové spolupráce v oblasti uhlíkové neutrality a vyjádřil, že věří v prohloubení spolupráce mezi Čínou a EU ve všech důležitých oblastech.

Mary Robinsonová, bývalá irská prezidentka, hovořila o významu Číny v kontextu celosvětové reakce na změnu klimatu, věnovala se současnému stavu a vyhlídkám spolupráce mezi Čínou a Evropou a zdůraznila klíčovou roli občanských společností.

Teresa Ribera Rodriguezová, místopředsedkyně španělské vlády a ministryně pro ekologickou transformaci a demografické problémy, poukázala na současné výzvy, kterým svět čelí při udržování růstu globálního oteplování pod 1,5 stupně, a zdůraznila naléhavost a význam prohlubování spolupráce mezi Čínou, Španělskem a Evropou v oblasti energetiky, vodohospodářství a ochrany ekosystému.

Laurence Tubiana, generální ředitelka Evropské klimatické nadace, zdůraznila význam spolupráce mezi Čínou a EU, poukázala na důležitost účasti soukromého kapitálu při řešení vážného nedostatku finančních prostředků v globální reakci na klimatickou krizi a zopakovala očekávání posílení globální spolupráce v oblasti zeleného financování.

Wang Chao, předseda Čínského občanského institutu zahraničních věcí, předložil návrh na budování zdravých a stabilních čínsko-evropských vztahů stojících na správném nastavení zelené spolupráce mezi Čínou a EU založené na vzájemné důvěře a navrhl prohloubit praktickou spolupráci mezi Čínou a Evropou v oblasti boje proti změně klimatu s orientací na rozvoj a plné využití výměny mozků mezi Čínou a Evropou za současné podpory inovací.

Projevy na konferenci přednesli vedoucí představitelé čínských a evropských vládních agentur, think-tanků a průmyslových sdružení. Věnovali se strategickému plánování, místním postupům a uspořádání průmyslového přechodu k synergické ekologizaci a digitalizaci, přičemž v tomto smyslu zdůraznili důležitost think tanků a praktických inovací.

Xin Guobin, náměstek čínského ministra průmyslu a informačních technologií, představil průzkum a úspěchy čínské vlády při podpoře přechodu průmyslu na udržitelné zdroje a klíčové strategické iniciativy pro prohlubování ekologického a nízkouhlíkového podnikání v rámci 14. pětiletého plánu. Navrhl budoucí zaměření na digitální technologie umožňující přechod na udržitelné a uhlíkově neutrální zdroje a rozvoj průmyslu prostřednictvím zvýšení přínosů pro životní prostředí a posílení řízení emisí uhlíku a předložil návrhy na další prohloubení synergického ekologického a digitálního rozvoje.

Jennifer Morganová, zvláštní vyslankyně pro mezinárodní opatření v oblasti klimatu německého ministerstva zahraničí, zhodnotila výsledky Konference OSN o změně klimatu (COP 27), představila klíčové aktivity Německa a EU v oblasti změny klimatu a vyjádřila očekávání ohledně posílení spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí mezi EU, Německem a Čínou s cílem podpořit globální ekologický a nízkouhlíkový rozvoj a přechod na udržitelné zdroje energie.

Zhang Chonghe, předseda Čínské národní rady pro lehký průmysl, navrhl prohloubit čínsko-evropskou spolupráci budováním měst vhodných k bydlení při udržení růstu oteplování pod 1,5 stupně a společným výzkumem a inovacemi, a tak společně podporovat zelený nízkouhlíkový životní styl a udržitelný rozvoj.

Zheng Xinli, vedoucí odborník Úřadu pro spolupráci v oblasti uhlíkové neutrality a výkonný předseda Čínské asociace pro zelený udržitelný rozvoj, představil praktické a inovativní výzkumy prováděné CECCO v oblasti zeleného udržitelného rozvoje a uhlíkové neutrality. Předložil také návrhy na podporu praktické spolupráce mezi Čínou a EU v takových aspektech, jako je prohloubení spolupráce v oblasti výzkumu udržitelného rozvoje a uhlíkové neutrality, zkoumání inovativních případů realizace pilotních projektů, budování mechanismů a platforem pro výměnu a spolupráci, vytvoření dlouhodobých a stabilních mechanismů finanční podpory atd.

Slavnostního zahájení se zúčastnili také Feng Tie, čínský velvyslanec v Dánsku, He Xiangdong, čínský velvyslanec v Irsku, Signe Brudesetová, norská velvyslankyně v Číně, pan Wang Hongjian, chargé d’affaires ad interim čínské mise při Evropské unii a Wan Degang, ministerský rada čínského velvyslanectví ve Švédsku.

Klíčem k dosažení cílů udržitelného rozvoje a uhlíkové neutrality je proaktivní přístup.

Za účasti čínských a evropských představitelů byly podepsány dohody o spolupráci mezi mezinárodními organizacemi, čínskými a evropskými vládami a podniky, jejichž cílem bylo zřídit zónu spolupráce mezi Čínou a EU v oblasti zelených a digitálních inovací (ve městě Tchaj-cchang), realizovat pilotní projekt spolupráce mezi Čínou a EU v oblasti uhlíkové neutrality (ve městě Tchaj-cchang) ve snaze prozkoumat zelený a udržitelný model společného rozvoje Číny a Evropy, vybudovat diverzifikovanou síť partnerství mezi Čínou a Evropou a podpořit uplatňování a propagaci pilotních projektů spolupráce mezi Čínou a EU v oblasti uhlíkové neutrality. Pro rok 2022 byly vydány certifikáty 28 čínským a evropským projektům (viz níže) a byla podepsána memoranda o porozumění. Na těchto projektech budou spolupracovat partneři ze 13 zemí a regionů celého světa, včetně Číny, Evropské unie, Německa, Francie, Itálie, Španělska a Finska.

Úřad pro spolupráci v oblasti uhlíkové neutrality mezi Čínou a EU (CECCO) společně s globálními partnery, včetně společnosti Roland Berger, představil výroční zprávu o ekologické a nízkouhlíkové průmyslové spolupráci mezi Čínou a EU. Zpráva bude sledovat nejnovější pokrok a identifikovat vývojové trendy v oblasti politik, technologií, norem, projektů a mechanismů financování uhlíkové neutrality v Číně a Evropě. Ve zprávě bude dále zhodnocena realizace evropsko-čínských pilotních projektů uhlíkové neutrality a budou představeny ty nejúspěšnější případy spolupráce, které budou sloužit jako inspirace pro nové rozvojové strategie a další prohloubení spolupráce mezi zúčastněnými stranami.

Iniciativu „Earth Aspiration Action (E2A)“ společně zahájilo více než 40 čínských a evropských vládních agentur, společenských organizací, výzkumných ústavů, finančních institucí a předních podniků z Číny, Německa, Francie, Itálie, Dánska, Švýcarska a dalších zemí. Cílem iniciativy E2A je: vybudovat síť mezinárodních partnerů, spojit síly při budování a sdílení ekologické digitální infrastruktury, podpořit výzkum, který hraje klíčovou roli v digitalizaci i ekologizaci a jejich vzájemné synergii, a povzbudit mladou generaci, aby se v této problematice také angažovala a stala se budoucím lídrem v oblasti udržitelného rozvoje.

Na konferenci proběhly tematické výměny a diskuse v rámci sympozia na téma „Digitalizace jako hnací síla udržitelného rozvoje“. Na sympozium byly pozvány přední instituce z Číny a Evropy a diskuse se zaměřila na ekologizaci a digitalizaci v oblasti územního plánování, energetiky, průmyslu, životního stylu, inovací a financí. Sympozium moderovala Zheng Hongová, generální ředitelka Centra pro mezinárodní hospodářskou a technologickou spolupráci čínského ministerstva průmyslu a informatizace. Švédská společnost Sweco představila svůj plán na vybudování zóny spolupráce mezi Čínou a EU v oblasti zelených a digitálních inovací (ve městě Tchaj-cchang). Na sympoziu vystoupili odborníci z předních čínských a evropských institucí, včetně Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB), společností EDF, Siemens, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) ze Švédska, Finské textilní a módní asociace, Technické univerzity v Mnichově, společností Tencent, Haier, Jingdong Digital Technology Group, Beijing Financial Holding Group a Beijing Gas.

Během konference se konalo také Čínsko-evropské fórum o uhlíkově neutrálních městech (2022). Fórum moderoval Ding Zhijun, zástupce ředitele odboru pro úspory a komplexní využívání energie ministerstva průmyslu a informatizace Čínské lidové republiky, a Yang Zijian, vedoucí oddělení veřejné politiky Úřadu pro spolupráci v oblasti uhlíkové neutrality mezi Čínou a EU. Panelu se zúčastnili zástupci čínských a evropských vládních agentur včetně Kodaně, města Wu-chan, města San-ja a města Tchaj-cchang, stejně jako společenské organizace a přední světové podniky včetně švédsko-čínské aliance pro zelené technologie, čínsko-britské obchodní rady (CBBC) a společností RINA, Roland Berger a Sweco. Ti zde sdíleli své poznatky o cestě k synergii ekologizace a digitalizace i o inovacích v oblasti městské infrastruktury, čímž přispěli ke strategické i praktické podpoře budování zóny pro spolupráci v oblasti zelených a digitálních inovací a k realizaci pilotních projektů spolupráce v oblasti uhlíkové neutrality mezi Čínou a EU.

Úspěšné završení konference o udržitelném rozvoji (2022) dokazuje světu odhodlání Číny otevřít se na vyšší úrovni stejně jako dlouhodobé poslání mezinárodního společenství docílit oboustranně výhodné spolupráce. Čína a Evropa spojí své síly při realizaci praktických projektů spolupráce, aby podpořily inovativní model ekologického a udržitelného rozvoje, který stojí na důkladném konzultování, spolupráci a sdílení dosažených výsledků. Společně budeme řešit současné výzvy světové hospodářské transformace a učiníme hospodářskou globalizaci otevřenější, inkluzivnější, vyváženější a prospěšnější pro všechny.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967251/1.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967252/2.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967253/3.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967254/4.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967255/5.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1967257/7.jpg

KONTAKT: Ting Qu, +86-13001225733

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.