menu

16.2 C
Czech
Středa 22. května 2024

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Rodri z City vysvětluje, proč Arsenalu chybí mentalita potřebná k vítězství v Premier League

Manchester City získal čtvrtý titul v Premier League v řadě díky velkolepému vítězství nad West Hamem a upevnil si tak pozici jednoho z fotbalových velikánů pod vedením Pepa Guardioly. Záložník City Rodri přičítá tento historický úspěch jedinečné mentalitě a hladu po úspěchu, což jsou vlastnosti, které tým odlišují od jeho konkurentů, zejména Arsenalu. Navzdory silné sezóně Arsenalu Rodri poukázal na jeho mentalitu jako na důvod, proč neuspěl, a ukázal tak, jak zásadní roli hraje psychická odolnost při dosahování úspěchů v nejvyšší soutěži.

Při ruském útoku na Černihiv zahynulo nejméně sedmnáct lidí, Ukrajina prosí o další pomoc

Sledujte nás na sítích

Počet obětí ruského raketového útoku na město Černihiv na severu Ukrajiny stouplo podle záchranných služeb na nejméně sedmnáct. Informuje o tom BBC, The Guardian a další servery.

Reklama

Nedaleko centra Černihivu dopadly tři ruské střely. Útok přišel několik hodin po zprávách o ukrajinském útoku na ruské vojenské letiště na okupovaném Krymu. Více než šedesát osob včetně tří dětí bylo při útoku, který zasáhl osmipatrovou budovu v hustě obydlené oblasti, zraněno, uvedl podle BBC starosta města Oleksandr Lomako.

Podrobnosti zatím nebyly potvrzeny, ačkoli místní kanály sociálních médií sdílely video zjevné palby na letišti Džankoj na severu Krymu.

Oblastní gubernátor Vjačeslav Čaus řekl podle The Guardian, že Rusko zaútočilo na Černihiv třemi raketami Iskander.

Lomako uvedl, že jedna budova utrpěla přímý zásah jednou z ruských raket, která poškodila několik pater. Prezidentská kancelář v Kyjevě oznámila, že útok poškodil i další čtyři výškové budovy, nemocnice, desítky automobilů a univerzitu.

Reklama

Ukrajině došly rakety

Černihiv leží pouhých 100 km od ruských hranic. Rusko obsadilo části Černihivské oblasti už na začátku invaze v roce 2022, zatímco se snažilo dobýt Kyjev na jihu. Město bylo v obležení více než měsíc. Bylo zničeno asi ze 70 procent a stovky civilistů byly zabity, uvedl starosta. V srpnu 2023 zasáhl raketový útok také divadlo ve městě, při úderu zahynulo sedm lidí.

Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že k ruskému úderu by nedošlo, kdyby Ukrajina dostala dostatečné vybavení protivzdušné obrany. Zopakoval výzvu západním spojencům, aby napadené zemi poskytli podporu.

V pondělním rozhovoru pro americkou televizi ukrajinský vůdce rovněž obvinil upadající protivzdušnou obranu Ukrajiny z toho, že Rusko minulý týden dokázalo zničit klíčovou tepelnou elektrárnu zásobující Kyjev a další regiony. Zelenskyj uvedl, že na elektrárnu Trypillya bylo vypáleno 11 raket a ukrajinské síly dokázaly sestřelit pouze sedm z nich. „Čtyři zničily Trypillyu. Proč? Protože jsme neměli žádnou raketu. Všechny nám došly,“ řekl pro PBS.

Evropa jedná o další podpoře

Německo se obrátilo na EU, NATO a další země s iniciativou na posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Několik evropských představitelů naznačilo, že by takový krok mohli podpořit, a Dánsko i Nizozemsko nedávno oznámily nové balíčky pomoci.

Nizozemský premiér Mark Rutte na setkání v bruselském sídle NATO prohlásil, že Evropa musí Ukrajině nadále pomáhat. „Je jasné, že pouhá dobrá slova a dobré úmysly Ukrajině nestačí,“ řekl. „Nepomůže ani samotná finanční podpora. Je zapotřebí více protivzdušné obrany, a to rychle.“ Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že tato otázka bude projednána na zasedání skupiny G7 na italském ostrově Capri později ve středu.

Také britský ministr zahraničí David Cameron v úterý prohlásil, že doufá, že by se G7 mohla „semknout“ kolem plánu využít úroky ze zmrazených ruských aktiv k finanční podpoře Ukrajiny. Zasedání se účastní ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který bude apelovat na poskytnutí dalších zbraní.

Kyjev již několik měsíců čeká na to, až americký balíček pomoci ve výši 60 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) projde Kongresem. Jeho přijetí však brzdí námitky republikánů.

Zelenskyj poznamenal, že svět prokázal jednotu při pomoci Izraeli, který není členem NATO, když se stal terčem íránského raketového útoku. „Stejnou politickou vůli byste měli projevit i vůči Ukrajině,“ vyzval.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Ukrajina oznámila zničení všech 29 ruských dronů, kterými v noci útočilo Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila všech 29 bezpilotních letounů, kterými na Ukrajinu útočilo Rusko. Informovalo o tom ukrajinské letectvo, podle něhož drony mířily na jih, střed i na západ Ukrajiny. Proti Charkovské oblasti na severu země ruská armáda vystřelila raketu Iskander-M. Výbuchy byly hlášeny z okolí Rusy okupovaného Luhansku na východě Ukrajiny.

Ukrajina ještě ovládá tři pětiny Vovčansku, uvedl vicegubernátor

Ukrajinské síly ještě ovládají tři pětiny pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti na severovýchodě země, ruské útoky ale neustávají, uvedl dnes v ukrajinské televizi zástupce šéfa oblastní správy Roman Semenucha. Vovčansk ruská vojska okupovala po invazi na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda jej osvobodila v září 2022 během své protiofenzivy.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Státy EU potvrdily shodu na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv pro Kyjev

Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 74 miliard Kč).

Bitcoin se vyšplhal nad 71 000 dolarů, očekává se schválení spotového ETF na ether

Bitcoin (BTC) v úterý brzy ráno vzrostl nad 71 000 dolarů, což je nejvyšší hodnota od začátku dubna. Ether se mezitím vyšplhal o více než 19 procent na 3 700 dolarů poté, co analytici agentury Bloomberg zvýšili pravděpodobnost, že spotový ETH fond obchodovaný na burze (ETF) bude v USA schválen, na 75 procent.

Okolí jihoitalské Neapole zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let

Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV) zaznamenal v pondělí večer kolem jihoitalského města Neapol zemětřesení o síle 4,4 stupně. Jedná se o nejsilnější otřesy ve vulkanicky aktivní oblasti za posledních 40 let. Seismická aktivita mírně poškodila domy, oběti na životech ale nejsou.

Austrálie a Nový Zéland evakuují své občany z Nové Kaledonie

Austrálie a Nový Zéland dostaly od francouzských úřadů zelenou na leteckou evakuaci svých občanů z Nové Kaledonie. Na francouzském území se začátkem minulého týdne rozhořely násilné nepokoje a turisté tam zůstali uvězněni kvůli uzavřeným letištím. Situace na místě je už klidnější, policie však stále nemá situaci plně pod kontrolou.

Irán truchlí nad smrtí prezidenta Ebráhíma Raísího po tragické havárii horského vrtulníku

Ve středu se v Íránu uskuteční pohřební průvod za prezidenta Ebráhíma Raísího, který v neděli tragicky zahynul při leteckém neštěstí. Havárie, při které zahynul také ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian, zasáhla celou zemi. Nejvyšší vůdce Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí vyhlásil pětidenní smutek a nařídil předčasné prezidentské volby.

Prezidentem Dominikánské republiky se znovu stal Luis Abinader

Prezident Dominikánské republiky Luis Abinader obhájil podle neúplných výsledků nedělních voleb svůj mandát. Se ziskem přes 57 procent hlasů už v prvním kole prezidentských voleb jasně předstihl druhého v pořadí, exprezidenta Leonela Fernándeze, který získal 29 procent hlasů, uvedl dnes odpoledne dominikánský volební úřad. Fernández i třetí v pořadí Abel Martínez už uznali svou porážku, informovala agentura AFP.
Reklama

DOPORUČUJEME

Ukrajina oznámila zničení všech 29 ruských dronů, kterými v noci útočilo Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila všech 29 bezpilotních letounů, kterými na Ukrajinu útočilo Rusko. Informovalo o tom ukrajinské letectvo, podle něhož drony mířily na jih, střed i na západ Ukrajiny. Proti Charkovské oblasti na severu země ruská armáda vystřelila raketu Iskander-M. Výbuchy byly hlášeny z okolí Rusy okupovaného Luhansku na východě Ukrajiny.

Ukrajina ještě ovládá tři pětiny Vovčansku, uvedl vicegubernátor

Ukrajinské síly ještě ovládají tři pětiny pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti na severovýchodě země, ruské útoky ale neustávají, uvedl dnes v ukrajinské televizi zástupce šéfa oblastní správy Roman Semenucha. Vovčansk ruská vojska okupovala po invazi na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda jej osvobodila v září 2022 během své protiofenzivy.

Ruská Černomořská flotila dál řídne, píší média po oznámení o zničení minolovky

Ruská Černomořská flotila dál řídne, píší dnes ukrajinská média po oznámení ukrajinského námořnictva o potopení ruské minolovky Kovrovec v noci na dnešek. Námořnictvo se zdrželo podrobností, podobně i ukrajinský generální štáb, který se o zničení lodi zmínil v situačním přehledu, a ukrajinské ministerstvo obrany poblahopřálo bojovníkům, kteří se postarali o "další špatný den Černomořské flotily". Ruská strana se nevyjádřila, což však v podobných případech bývá obvyklé.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Státy EU potvrdily shodu na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv pro Kyjev

Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 74 miliard Kč).

Vědci našli mikroplasty už i v lidských varlatech

Drobné plastové úlomky se nacházejí prakticky všude a ve všem. Nyní na tento seznam můžeme přidat i mužská varlata. Vědci se obávají, že právě mikroplasty souvisejí s klesajícím množstvím spermií u mužů, a tedy i snižující se plodností. Výzkum poukazuje na to, jak málo toho o jejich dopadu na náš organismus vlastně víme.

Bitcoin se vyšplhal nad 71 000 dolarů, očekává se schválení spotového ETF na ether

Bitcoin (BTC) v úterý brzy ráno vzrostl nad 71 000 dolarů, což je nejvyšší hodnota od začátku dubna. Ether se mezitím vyšplhal o více než 19 procent na 3 700 dolarů poté, co analytici agentury Bloomberg zvýšili pravděpodobnost, že spotový ETH fond obchodovaný na burze (ETF) bude v USA schválen, na 75 procent.

Okolí jihoitalské Neapole zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let

Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV) zaznamenal v pondělí večer kolem jihoitalského města Neapol zemětřesení o síle 4,4 stupně. Jedná se o nejsilnější otřesy ve vulkanicky aktivní oblasti za posledních 40 let. Seismická aktivita mírně poškodila domy, oběti na životech ale nejsou.

Austrálie a Nový Zéland evakuují své občany z Nové Kaledonie

Austrálie a Nový Zéland dostaly od francouzských úřadů zelenou na leteckou evakuaci svých občanů z Nové Kaledonie. Na francouzském území se začátkem minulého týdne rozhořely násilné nepokoje a turisté tam zůstali uvězněni kvůli uzavřeným letištím. Situace na místě je už klidnější, policie však stále nemá situaci plně pod kontrolou.

Irán truchlí nad smrtí prezidenta Ebráhíma Raísího po tragické havárii horského vrtulníku

Ve středu se v Íránu uskuteční pohřební průvod za prezidenta Ebráhíma Raísího, který v neděli tragicky zahynul při leteckém neštěstí. Havárie, při které zahynul také ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian, zasáhla celou zemi. Nejvyšší vůdce Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí vyhlásil pětidenní smutek a nařídil předčasné prezidentské volby.

Prezidentem Dominikánské republiky se znovu stal Luis Abinader

Prezident Dominikánské republiky Luis Abinader obhájil podle neúplných výsledků nedělních voleb svůj mandát. Se ziskem přes 57 procent hlasů už v prvním kole prezidentských voleb jasně předstihl druhého v pořadí, exprezidenta Leonela Fernándeze, který získal 29 procent hlasů, uvedl dnes odpoledne dominikánský volební úřad. Fernández i třetí v pořadí Abel Martínez už uznali svou porážku, informovala agentura AFP.

Slovenský premiér Robert Fico je podle lékařů stabilizovaný a komunikuje

Slovenský premiér Robert Fico je po pokusu o atentát z minulého týdne ve stabilizovaném stavu a podrobuje se léčbě, informovali představitelé nemocnice F.D. Roosevelt v Banské Bystřici. Vzhledem k tomu, že se země potýká s následky střelby, byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření. Incident výrazně zvýšil politické rozpory a přiměl vládu i opozici k výzvě ke klidu a zodpovědné diskusi při zajištění bezpečnosti veřejnosti.

Prokurátor ICC žádá o zatykač na Netanjahua, Galanta a tři lídry Hamásu

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan dnes oznámil, že soud požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a představitele Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, v souvislosti s jejich činností za sedm měsíců trvající války. Proti prokurátorovu oznámení vystoupili zástupci Izraele i Hamásu. Český premiér Petr Fiala návrh vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás označil za zcela nepřijatelný.
Reklama
Reklama