menu

12.4 C
Czech
Úterý 21. května 2024

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Enkodéry Renishaw: Česko je velmoc ve výrobě elektronových mikroskopů

Sledujte nás na sítích

Praha 17. dubna 2024 (PROTEXT) – Odměřovací enkodéry si většinou spojujeme s běžnou průmyslovou výrobou. Jen málokdo ví, že mohou v řádech nanometrů měřit i velké součástky. Proč Česko vyniká ve výrobě elektronových mikroskopů a jak lze pomocí optických enkodérů měřit šroubovici DNA vysvětluje Pavel Kýr ze společnosti Renishaw.

Reklama

V minulém rozhovoru jste zmínil, že některé enkodéry měří s přesností na jeden nanometr při rychlosti aut Ferrari. Jaký má taková přesnost a rychlost význam v praxi?

Pro běžnou průmyslovou výrobu se tato přesnost může zdát zbytečná, ale v oblastech, jako je výroba čipů, obrazovek nebo elektronových mikroskopů, jsou takové snímače nepostradatelné. Nacházejí proto uplatnění všude tam, kde na každém nanometru záleží, tedy i v leteckém průmyslu, zařízeních pro astronomy, ve výrobě speciálních motorů, zařízeních pro jaderné elektrárny, v oblasti obrany či v medicíně. Specializované aplikace, kde se měří v řádu nanometrů, jsou mnohem rozšířenější, než by se mohlo na první pohled zdát. Rozhodně se nejedná pouze o polovodiče.

Já si vzdálenost jednoho nanometru pořádně nedokážu ani představit.

Pro naši představivost to je opravdu výzva. Nanometr, což je jedna miliardtina metru, je měřítko, které používáme například při měření šroubovice DNA, jejíž průměr je několik nanometrů. Pokud si představíme průměr kuličky jako jeden nanometr, tak průměr Země by byl asi jeden metr. Naše inkrementální i absolutní optické snímače běžně umějí pracovat s tak malými rozměry. Mnoho firem se bez těchto enkodérů – snímačů – neobejde.

Reklama

Předpokládám, že v Česku takových firem moc nebude.

I když nemáme české Silicon Valley, jsme například velmocí ve výrobě elektronových mikroskopů. Brno se může pochlubit tím, že se zde vyrábí významné množství světových elektronových mikroskopů, což znamená stovky přístrojů ročně. A právě naše snímače jsou nedílnou součástí těchto špičkových zařízení.

Je konkurence výrobců enkodérů tvrdá?

Konkurence je značná, zejména v oblasti enkodérů pro standardní průmyslovou výrobu, kde nároky na přesnost nejsou tak velké a měří se zde v řádu desítek mikrometrů. Jakmile se však dostaneme do sféry vyžadující extrémní přesnost, počet konkurentů se dramaticky zmenšuje. Renishaw se v této ‚nejvyšší lize‘ řadí mezi špičku, což dokládá i naše spolupráce s partnery, kterým poskytujeme nejen produkty, ale i odborné poradenství a podporu.

Jak je to možné?

Jedná se o velmi specifické oblasti a jen opravdoví lídři jsou schopni vyrábět tak přesné měřicí přístroje. Navíc naši partneři požadují více než si koupit enkodér nebo sondu, podílíme se i na vývoji aplikací a implementaci pro konkrétní využití. V tom je vlastně naše nejvyšší přidaná hodnota. S produktem si zákazník kupuje i poradenství a podporu. Na všechny naše produktové řady u nás máme špičkové odborníky.

S čím potřebují zákazníci nejčastěji poradit?

Většinou řeší, jak upgradovat jejich stávající přístroje novými enkodéry, případně řeší konkrétní výrobní nebo měřicí problém. Třeba jak zrychlit výrobu či zpřesnit měření. Nebo mohou chtít snížit zmetkovitost ve výrobě. S tím vším jim pomůžeme: vybereme vhodné řešení nebo pomůžeme najít problém.

Vrátím se zpátky k enkodérům, jaké typy ještě nabízíte?

Nabízíme dva druhy enkodérů, ty optické otevřené představují naše hlavní portfolio. Využívají se například na již zmiňované nejpřesnější aplikace od elektronových mikroskopů či na výrobu čipů a další vědecká použití. Několik let již také úspěšně prodáváme zapouzdřené enkodéry FORTiS určené pro obráběcí stroje. A dále nabízíme laserové enkodéry fungující na principu interferometru.

Ty zapouzdřené nejsou tak náročné na přesnost?

Naopak! Třeba zmiňované optické snímače polohy FORTiS jsou konstruovány podobně jako technologie využívané pro dobývání vesmíru, tedy jako maximálně odolné a spolehlivé. V průmyslovém nasazení musí pravítka spolehlivě fungovat v nehostinném a drsném prostředí obráběcích strojů. Musí být proto odolná vůči průniku kapalin, prachu, šponám. Očekává se od nich, že budou přesně měřit celé roky bez nutnosti pravidelného servisu. Pravítko je totiž zpravidla ukryto hluboko v nitru stroje a jen výjimečně se zevnitř vyjímá. Obráběcí stroje zároveň trpí vysokými vibracemi.

Jak toho lze dosáhnout? I kvalitní přístroj se časem opotřebí.

Klíčem je inovativní řešení, založené na absenci zbytečných mechanických dílů, tedy ložisek, táhel, pojezdů, pružinek a tak podobně, které zvyšují riziko poruchy. Odměřovací pravítko FORTiS se skládá pouze z optického snímače polohy – vysokorychlostní kamery, která je umístěna v uzavřené čtecí hlavě. Ta snímá pravítko s tzv. absolutní stupnicí, která disponuje jemnou roztečí 30 μm. Mají navíc unikátní prvek – laděný tlumič vibrací, jehož princip se používá například u výškových budov v seizmicky aktivních oblastech nebo jej znají lyžaři ze sedačkových lanovek. Má za úkol eliminovat vibrace přenášené nosným lanem do sedačky. Tlumiče vibrací v pravítkách FORTiS eliminují vibrace vznikající ve stroji při obrábění. Zvyšují tím spolehlivost poskytované polohové zpětné vazby.

Ještě bych se vrátil ke zmíněným laserovým enkodérům – k čemu jsou dobré?

Největším zdrojem chyb při použití enkodérů je teplota a dále instalační parametry celé konstrukce. Ty zásadně ovlivňují výsledek měření. Naše laserové odměřovací systémy a interferometry tyto chyby eliminují. Disponují vysokou přesností měření a zároveň rozlišením v řádech pikometrů! A to i při měření velmi rozměrných součástek. Proto se využívají v průmyslu, ale i v řadě vědeckých oborů. My navíc tuto technologii umíme poskytnout tak, aby se dala snadno instalovat i ve speciálních aplikacích. V leteckém a kosmickém průmyslu umožňují tyto systémy například dosáhnout extrémně malých odchylek při měření i velkých součástek, jako například při výrobě křídel letadel. Při využití na CNC strojích s délkou osy přes 30 metrů Renishaw aplikace dosahují přesnosti ±30 µm! Využití ale nacházejí i při výrobě nejnovějších typů polovodičů nebo LCD displejů.

Děkuji za rozhovor.

Na otázky odpovídal Pavel Kýr, produktový manažer se specializací na enkodéry společnosti Renishaw.

Zdroj: www.renishaw.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Prezidentem Dominikánské republiky se znovu stal Luis Abinader

Prezident Dominikánské republiky Luis Abinader obhájil podle neúplných výsledků nedělních voleb svůj mandát. Se ziskem přes 57 procent hlasů už v prvním kole prezidentských voleb jasně předstihl druhého v pořadí, exprezidenta Leonela Fernándeze, který získal 29 procent hlasů, uvedl dnes odpoledne dominikánský volební úřad. Fernández i třetí v pořadí Abel Martínez už uznali svou porážku, informovala agentura AFP.

Slovenský premiér Robert Fico je podle lékařů stabilizovaný a komunikuje

Slovenský premiér Robert Fico je po pokusu o atentát z minulého týdne ve stabilizovaném stavu a podrobuje se léčbě, informovali představitelé nemocnice F.D. Roosevelt v Banské Bystřici. Vzhledem k tomu, že se země potýká s následky střelby, byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření. Incident výrazně zvýšil politické rozpory a přiměl vládu i opozici k výzvě ke klidu a zodpovědné diskusi při zajištění bezpečnosti veřejnosti.

Prokurátor ICC žádá o zatykač na Netanjahua, Galanta a tři lídry Hamásu

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan dnes oznámil, že soud požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a představitele Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, v souvislosti s jejich činností za sedm měsíců trvající války. Proti prokurátorovu oznámení vystoupili zástupci Izraele i Hamásu. Český premiér Petr Fiala návrh vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás označil za zcela nepřijatelný.

Zdravotní sestra shledána vinnou ze zabití holčičky, kterou připoutala obličejem dolů k sedacímu vaku

Manchesterská zdravotní sestra Kate Roughley byla odsouzena za neúmyslné zabití devítiměsíční Genevieve Meehan, známé jako Gigi, která se udusila poté, co byla více než hodinu a půl připoutána obličejem dolů k sedacímu pytli. K incidentu došlo v květnu 2022. Porota u manchesterského korunního soudu jednomyslně shledala Roughley vinnou poté, co si vyslechla několik znepokojivých podrobností o jejím chování k nemluvněti.

Íránský viceprezident Mochbar byl pověřen výkonem prezidentské funkce

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Stalo se tak po pádu vrtulníku, který si vyžádal životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhján. Toho ve funkci dočasně nahradí jeho dosavadní náměstek a jaderný vyjednávač Alí Bágherí Kaní. Chameneí rovněž po smrti politiků vyjádřil soustrast a vyhlásil pět dní státního smutku.

Julian Assange získal právo odvolat se proti vydání do USA

Dva soudci londýnského vrchního soudu povolili zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi podat odvolání proti jeho vydání do Spojených států. Rozhodnutí přišlo poté, co Assangeovi obhájci tvrdili, že USA neposkytly dostatečné záruky, že jejich klient nebude v americkém procesu diskriminován kvůli své národnosti.

Ukrajina oznámila zničení všech 29 ruských dronů, kterými v noci útočilo Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila všech 29 bezpilotních letounů, kterými na Ukrajinu útočilo Rusko. Informovalo o tom ukrajinské letectvo, podle něhož drony mířily na jih, střed i na západ Ukrajiny. Proti Charkovské oblasti na severu země ruská armáda vystřelila raketu Iskander-M. Výbuchy byly hlášeny z okolí Rusy okupovaného Luhansku na východě Ukrajiny.
Reklama

DOPORUČUJEME

ČTK připravila sérii videí o médiích, ověřování a dezinformacích

ČTK Connect ve spolupráci s Google News Initiative připravila před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu sedmidílnou sérii krátkých vzdělávacích videí Jak na média.Série, kterou...

Jak vznikají zprávy

První video ze série Jak na média, kterou připravila ČTK Connect ve spolupráci s Google News Initiative, se věnuje tomu, jak vznikají zprávy, které...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Prezidentem Dominikánské republiky se znovu stal Luis Abinader

Prezident Dominikánské republiky Luis Abinader obhájil podle neúplných výsledků nedělních voleb svůj mandát. Se ziskem přes 57 procent hlasů už v prvním kole prezidentských voleb jasně předstihl druhého v pořadí, exprezidenta Leonela Fernándeze, který získal 29 procent hlasů, uvedl dnes odpoledne dominikánský volební úřad. Fernández i třetí v pořadí Abel Martínez už uznali svou porážku, informovala agentura AFP.

Slovenský premiér Robert Fico je podle lékařů stabilizovaný a komunikuje

Slovenský premiér Robert Fico je po pokusu o atentát z minulého týdne ve stabilizovaném stavu a podrobuje se léčbě, informovali představitelé nemocnice F.D. Roosevelt v Banské Bystřici. Vzhledem k tomu, že se země potýká s následky střelby, byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření. Incident výrazně zvýšil politické rozpory a přiměl vládu i opozici k výzvě ke klidu a zodpovědné diskusi při zajištění bezpečnosti veřejnosti.

Prokurátor ICC žádá o zatykač na Netanjahua, Galanta a tři lídry Hamásu

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan dnes oznámil, že soud požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a představitele Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, v souvislosti s jejich činností za sedm měsíců trvající války. Proti prokurátorovu oznámení vystoupili zástupci Izraele i Hamásu. Český premiér Petr Fiala návrh vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás označil za zcela nepřijatelný.

Zdravotní sestra shledána vinnou ze zabití holčičky, kterou připoutala obličejem dolů k sedacímu vaku

Manchesterská zdravotní sestra Kate Roughley byla odsouzena za neúmyslné zabití devítiměsíční Genevieve Meehan, známé jako Gigi, která se udusila poté, co byla více než hodinu a půl připoutána obličejem dolů k sedacímu pytli. K incidentu došlo v květnu 2022. Porota u manchesterského korunního soudu jednomyslně shledala Roughley vinnou poté, co si vyslechla několik znepokojivých podrobností o jejím chování k nemluvněti.

Íránský viceprezident Mochbar byl pověřen výkonem prezidentské funkce

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Stalo se tak po pádu vrtulníku, který si vyžádal životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhján. Toho ve funkci dočasně nahradí jeho dosavadní náměstek a jaderný vyjednávač Alí Bágherí Kaní. Chameneí rovněž po smrti politiků vyjádřil soustrast a vyhlásil pět dní státního smutku.

Julian Assange získal právo odvolat se proti vydání do USA

Dva soudci londýnského vrchního soudu povolili zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi podat odvolání proti jeho vydání do Spojených států. Rozhodnutí přišlo poté, co Assangeovi obhájci tvrdili, že USA neposkytly dostatečné záruky, že jejich klient nebude v americkém procesu diskriminován kvůli své národnosti.

Ukrajina oznámila zničení všech 29 ruských dronů, kterými v noci útočilo Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila všech 29 bezpilotních letounů, kterými na Ukrajinu útočilo Rusko. Informovalo o tom ukrajinské letectvo, podle něhož drony mířily na jih, střed i na západ Ukrajiny. Proti Charkovské oblasti na severu země ruská armáda vystřelila raketu Iskander-M. Výbuchy byly hlášeny z okolí Rusy okupovaného Luhansku na východě Ukrajiny.

Ukrajina ještě ovládá tři pětiny Vovčansku, uvedl vicegubernátor

Ukrajinské síly ještě ovládají tři pětiny pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti na severovýchodě země, ruské útoky ale neustávají, uvedl dnes v ukrajinské televizi zástupce šéfa oblastní správy Roman Semenucha. Vovčansk ruská vojska okupovala po invazi na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda jej osvobodila v září 2022 během své protiofenzivy.

Klimatičtí vědci: Globální oteplování nám připraví dystopickou budoucnost

Naše planeta se oteplí nejméně o 2,5 stupně Celsia a bude uvržena do klimatického chaosu a dystopie. List The Guardian provedl průzkum mezi stovkami klimatických vědců Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), přičemž valná většina nevěří, že svět udrží průměrnou teplotu na uzdě.

Rodri z City vysvětluje, proč Arsenalu chybí mentalita potřebná k vítězství v Premier League

Manchester City získal čtvrtý titul v Premier League v řadě díky velkolepému vítězství nad West Hamem a upevnil si tak pozici jednoho z fotbalových velikánů pod vedením Pepa Guardioly. Záložník City Rodri přičítá tento historický úspěch jedinečné mentalitě a hladu po úspěchu, což jsou vlastnosti, které tým odlišují od jeho konkurentů, zejména Arsenalu. Navzdory silné sezóně Arsenalu Rodri poukázal na jeho mentalitu jako na důvod, proč neuspěl, a ukázal tak, jak zásadní roli hraje psychická odolnost při dosahování úspěchů v nejvyšší soutěži.
Reklama
Reklama