menu

11.3 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

2022 Yidanova cena – nejvyšší světové ocenění v oblasti vzdělávání – udělena Dr. Lindě Darling-Hammondové a profesoru Yongxin Zhuovi

Sledujte nás na sítích

Hongkong 29. září 2022 (PROTEXT/PRNewswire) – Nadace Yidan Prize Foundation udělila Dr. Lindě Darling-Hammondové a profesoru Yongxin Zhuovi cenu Yidanovu cenu za rok 2022, nejvyšší světové ocenění v oblasti vzdělávání. Cena je oceněním jejich inovativní práce při posilování postavení pedagogů a podpoře inkluzivního a spravedlivého přístupu ke vzdělávání, který zajišťuje, že každý žák může plně rozvinout svůj potenciál.

Nadace Yidan Prize Foundation byla založena v roce 2016 a jejím posláním je vytvářet lepší svět prostřednictvím vzdělávání. Na základě přísného nezávislého hodnocení získávají Dr. Linda Darling-Hammondová a profesor Yongxin Zhu Yidanovu cenu za výzkum v oblasti vzdělávání v roce 2022 a Yidanovu cenu za rozvoj vzdělávání v roce 2022.

„Srdečně blahopřejeme našim laureátům Yidanovy ceny za rok 2022, Dr. Lindě Darling-Hammondové a profesoru Yongxinu Zhuovi. Oba hrají důležitou roli v tom, aby naši učitelé a mládež získali dovednosti potřebné pro úspěch v 21. století. Jejich práce jasně ukazuje, jaký transformační dopad mohou mít učitelé na žáky. A když mají studenti skvělé učitele, mají i skvělé příležitosti,“ uvedl Edward Ma, generální tajemník nadace Yidan Prize Foundation.

Uznávání znamenitosti jako podnět ke skutečným a rozšiřitelným změnám ve vzdělávání

Dr. Linda Darling-Hammondová, emeritní profesorka pedagogiky na Stanfordově univerzitě a prezidentka a výkonná ředitelka Institutu pro vzdělávací politiku, získává Yidanovu cenu za výzkum v oblasti vzdělávání za rok 2022 za svou práci při formování vzdělávací politiky a praxe v oblasti co nejspravedlivějších a nejefektivnějších způsobů výuky a učení. Její výzkum odhaluje různé způsoby, jak se děti učí a jak je nejlépe učit – a tyto poznatky využívá v programech rozvoje pedagogů a v transformovaných školách, které komplexně podporují učitele, aby měnili životy dětí.

„Linda se neochvějně zasazuje o to, aby každý žák dosáhl svého plného potenciálu bez ohledu na sociální zázemí, pohlaví a zeměpisnou polohu, a proto celý život vytváří výzkumné nástroje, které podporují politiku a praxi, aby se vytvořily lepší a spravedlivější vzdělávací příležitosti. Její vliv na veřejnou politiku pomohl politickým architektům utvářet pozitivní změny pro děti ve velkém měřítku,“ uvedl Andreas Schleicher, předseda poroty Yidanovy ceny za výzkum v oblasti vzdělávání a ředitel Ředitelství OECD pro vzdělávání a dovednosti.

Díky finančním prostředkům z Yidanovy ceny bude Linda rozšiřovat svou zásadní práci v Educator Preparation Laboratory (EdPrepLab): síti soustředící se na podporu programů přípravy učitelů zaměřených na studenty a rovnost, které jsou založeny na vědeckých poznatcích o učení a rozvoji a připravují učitele tak, aby pomáhali všem studentům učit se posilujícím způsobem. Bude rozšiřovat působnost EdPrepLab, přidávat nové programy, investovat do nových výzkumů efektivních programů a vytvářet prostor, kde mohou pedagogové, výzkumníci a tvůrci politik snadno sdílet informace a vzájemně se od sebe učit.

Profesor Yongxin Zhu, zakladatel New Education Initiative (NEI) a profesor na Scool of Education, Soochow University, získává Yidanovu cenu za rozvoj vzdělávání v roce 2022 za svou práci na zlepšování kvality výuky a transformaci výsledků vzdělávání v Číně. Jeho programy NEI podporují dobré životní podmínky a rozvoj učitelů a zasahují více než 8300 škol, více než 500.000 učitelů a osm milionů studentů v celé Číně – více než polovina z nich se nachází ve venkovských a odlehlých oblastech. NEI spojuje celou komunitu žáků, čímž mění domácí prostředí v pozitivní prostor pro učení a podporuje společný přístup k učení. Učitelé, žáci a rodiny spolupracují na dosažení jasných vzdělávacích cílů a prohlubují výsledky vzdělávání nad rámec zaměření na výuku podle testů a zkoušek.

„Profesor Zhu úspěšně řeší jedny z nejtěžších problémů ve vzdělávání: zlepšování rovnosti a inkluzivity. Jeho práce podporuje ocenění hodnoty učení pro osobní růst prostřednictvím zlepšování čtení, psaní a komunikace. Podařilo se mu postupně změnit přístup učitelů k profesnímu rozvoji a k učení žáků ve třídách i doma. A co je možná nejdůležitější, připomíná nám, jak důležitá je radost a pohoda pro každého žáka,“ uvedla Dorothy K. Gordonová, předsedkyně poroty Yidanovy ceny za rozvoj vzdělávání a členka správní rady Institutu UNESCO pro informační technologie ve vzdělávání.

Profesor Yongxin Zhu plánuje využít finanční prostředky z Yidanovy ceny k rozšíření působnosti NEI v odlehlých venkovských oblastech v Číně a k vývoji cloudového vzdělávacího centra, které zlepší kvalitu vzdělávání a zajistí inkluzivní a spravedlivý přístup ke vzdělávání pro všechny studenty.

„Yidanova cena podporuje nejinovativnější nápady v oblasti vzdělávání a pomáhá je rozšiřovat, aby z nich mělo prospěch co nejvíce lidí. Naši laureáti jsou proto velmi důležití pro náš cíl změnit vzdělávání na celém světě a díky tomu odemknout lepší budoucnost pro všechny studenty,“ řekl Dr. Koichiro Matsuura, předseda hodnotícího výboru Yidanovy ceny a bývalý generální ředitel UNESCO.

Nadace Yidan Prize Foundation podporuje tvůrce změn ve vzdělávání

Yidanova cena je udělována jednotlivcům nebo týmům, jež významně přispěli k teorii a praxi vzdělávání. Každý z laureátů získá 30 milionů hongkongských dolarů (přibližně 3,9 milionu USD, které budou týmům rozděleny rovným dílem), z nichž polovina bude sloužit jako projektový fond, který jim pomůže rozšířit jejich vzdělávací projekty a podpořit více žáků po celém světě.

Profesor Eric A. Hanushek, laureát Yidanovy ceny za výzkum v oblasti vzdělávání za rok 2021, použije prostředky z ceny na vytvoření programu Yidan African Fellows, sítě specialistů na místní vzdělávací politiku, jejichž cílem je zlepšit rozhodování v oblasti vzdělávání v subsaharské Africe. V Indii spolupracuje laureátka Yidanovy ceny za rozvoj vzdělávání za rok 2021 Dr. Rukmini Banerji se společností Pratham na vývoji, testování a zdokonalování programů pro děti v raném věku a na rozšíření spolupráce s místními samosprávami. Očekává se, že těchto programů využije 35.000 dětí v 650 obcích.

Nominace na Yidanovu cenu za rok 2023 začínají v říjnu

Yidanova cena nadále přijímá nominace na ocenění tvůrců změn ve vzdělávání, kteří pozitivně ovlivňují studenty po celém světě pomocí transformativních, škálovatelných a udržitelných vzdělávacích řešení.

O NADACI YIDAN PRIZE FOUNDATION

Yidan Prize Foundation je globální filantropická nadace, jejímž posláním je vytvářet lepší svět pomocí vzdělávání. Nadace Yidan Prize Foundation prostřednictvím své ceny a sítě inovátorů podporuje myšlenky a postupy v oblasti vzdělávání – konkrétně takové, které mohou pozitivně změnit životy a společnost.

Yidanova cena je ocenění za inkluzivní vzdělávání, jež je udělováno jednotlivcům nebo týmům, kteří významným způsobem po teoretické nebo praktické stránce přispěli ke zlepšování vzdělávání.

https://yidanprize.org

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1908395/111.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1908396/222.jpg

Logo –
https://mma.prnewswire.com/media/1636915/Yidan_Prize_Logo.jpg

KONTAKT: Sonia Leung, [email protected]

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).