Více
    19.9 C
    Czech
    Sobota, 21 května, 2022

    Zařaďte do jídelníčku houby. Vaše zdraví vám poděkuje

    DOPORUČUJEME

    NEJČTENĚJŠÍ

    Houby představují zdravou nízkokalorickou potravinu s vysokým obsahem vlákniny. Dodávají receptům pikantní chuť, ale zároveň jsou zdravou volbou. Přečtěte si, co vše houby dokážou udělat pro vaše zdraví.

    Přínosy pro zdraví

    Předpokládá se, že houby mají celkem 126 funkcí souvisejících se zdravím. Probíhá výzkum potenciálu využití hub ke zlepšení zdraví a k prevenci nebo zvládání zdravotních stavů.

    Kromě mnoha vitamínů a minerálů, které houby obsahují, bylo také zjištěno, že mají vysoké hladiny některých antioxidačních sloučenin. Tyto sloučeniny mohou být zdraví prospěšné.

    Bojují proti poškození buněk

    Bylo prokázáno, že antioxidanty bojují proti oxidativnímu stresu a zánětům, jež přispívají ke známkám stárnutí a k rozvoji chronických onemocnění. Několik druhů hub (například hříbky) má vysoký obsah antioxidantů glutathion a ergothionein, které se nenacházejí v mnoha jiných rostlinných potravinách.

    Zlepšují funkci mozku

    Konzumace hub může podle výše uvedeného antioxidačního výzkumu a samostatné studie na více než 600 lidech ve věku 60 a více let pomoci zpomalit kognitivní pokles, který přichází se stárnutím.

    Podporují zdraví kostí

    Některé houby prodávané v obchodech byly ošetřeny UV světlem, aby se zvýšily jejich zásoby vitamínu D. Tyto upravené houby jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D. Ten je důležitý pro zdravé kosti. Konzumace těchto hub má stejný přínos jako získávání vitaminu D z doplňků stravy nebo ze slunečního záření.

    Snižují riziko diabetu

    Houby jsou dobrým zdrojem vlákniny. Konzumace vlákniny má mnoho zdravotních výhod, včetně nižšího rizika cukrovky 2. typu. Studie z roku 2020 dodává, že polysacharidy v houbách také pomáhají chránit před cukrovkou tím, že snižují oxidační stres.

    Snižují deprese

    Po přezkoumání výsledků amerického National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali houby, měli snížené riziko deprese. Zdá se, že tento účinek je přítomen bez ohledu na množství zkonzumovaných hub.

    Alergie

    Potravinové alergie na houby jsou vzácné, ale byly hlášeny. Můžete mít zkříženou reakci, pokud jste alergičtí na plísně.

    Nepříznivé účinky

    Některé druhy hub mohou nepříjemně interagovat s alkoholem. Houba inkoustová obsahuje koprin, který působí jako droga Antabus a způsobuje bušení srdce, návaly horka, brnění a další příznaky, když pijete alkohol ještě pět dní po požití houby. Některé další houby způsobují v kombinaci s alkoholem u citlivých lidí zažívací potíže.

    Největší obavy z nežádoucích účinků jsou však u volně rostoucích hub a široké škály jedovatých látek, které mohou obsahovat. Účinky požití toxické odrůdy divokých hub mohou zahrnovat gastrointestinální podráždění s nevolností, křečemi, zvracením a průjmem. Ty mohou buď přejít samy, nebo být natolik závažné, že vyžadují hospitalizaci.

    Houbové toxiny mohou ovlivnit mimovolní nervový systém, ledviny a játra, jiné jsou karcinogenní. Některé z těchto toxinů nemají protijed a mohou být smrtelné během několika hodin. Halucinogenní houby obsahují psilocybin a příbuzné sloučeniny, které vyvolávají psychologické a percepční účinky.

    Sledujte nás na sítích

    VYBRALI JSME PRO VÁS