Chystáte se podniknout roadtrip po Spojených státech? Určitě byste neměli vynechat jeden z pěti podniků, kde stále podávají čerstvé, originální americké hamburgery. Tyhle restaurace mají historii.
Některé rané burgerové restaurace, které obstály ve zkouškách času od Velké hospodářské krize po Covid-19 a vše mezi tím, fungují dodnes.
Louis‘ Lunch (New Haven, Connecticut)
Mezi nejstarší podniky podávající klasické hamburgery patří Louis‘ Lunch v New Haven, Connecticut. Tato rodinná restaurace, která je nyní ve čtvrté generaci vlastnictví, slouží zákazníkům již od roku 1895.
Louis‘ Lunch s použitím denně čerstvého mletého masa připravuje své hamburgery svisle (ano, čtete správně) ve svých třech stojatých litinových vařičích na brojlery z roku 1898. Burgery, uložené v grilovacím koši, se zasunou na sporáky a opečou na plamenech z obou stran.
Ani výběr hamburgeru není složitý. „The Original Burger“ je vaše jediná možnost, podávaná na bílém pečivu. Pro zvýraznění chuti masa můžete přidat pouze cibuli, sýr a plátek rajčete. Pokud doufáte v kečup, budete muset jít jinam!
White Manna (Hackensack, New Jersey)
White Manna, která se nachází v Hackensacku, New Jersey, si vysloužila místní i národní uznání. Společnost White Manna byla založena v roce 1939 na světové výstavě v New Yorku a v roce 1946 se podle webových stránek přestěhovala do Hackensacku.
Tento staromódní hostinec, známý svými burgery podávanými na Martin’s Potato Rolls, používá extra libové mleté hovězí maso dodávané denně čerstvé.
Powers Hamburgers (Fort Wayne, Indiana)
Společnost Powers Hamburgers, založená původně v Dearbornu v Michiganu, před přesídlením do svého současného domova v Indianě, slouží městu Fort Wayne od roku 1940.
Cibule nesmí chybět u všech pokrmů, ať už se zakousnete do běžného hamburgeru nebo dvojitého cheeseburgeru. Nečekejte žádnou zeleninu jako hlávkový salát nebo rajčata a je jen na vás, zda po podání burgeru přidáte kečup, majonézu nebo ostrou omáčku.
Mike Hall, majitel a kuchař v Powers, odhaduje, že každý den sjede z grilu kolem 1300 až 1500 hamburgerů. „Neexistuje žádné další místo jako Powers. Podáváme jedinečný burger v jedinečné budově a je to místo, kam lidé přicházejí, aby znovu prožili své vzpomínky.“
Cozy Inn (Salina, Kansas)
Cozy Inn oslavil v březnu století poskytování služeb zákazníkům v Salina v Kansasu. Patří mezi několik vyvolených burgerových podniků, jež mají všeobecné uznání a o výrobě hamburgerů ví opravdu všechno. „Výroba těchto věcí zahrnuje spoustu lásky,“ říká majitel Steve Howard. „Je to jednoduché: libové maso, sůl a pepř, čerstvá cibule. A pak vám dáme na výběr kečup, hořčici a okurku. Děláme to tak už 100 let.“
Místní řeznictví Smoky River Meats nabízí denně čerstvé mleté maso. Cozy Inn byl otevřen v roce 1922.
Hamburger Wagon (Miamisburg, Ohio)
Dlouho předtím, než byly food trucky velkou módou, se Hamburger Wagon dostal v roce 1913 na scénu v Miamisburgu v Ohiu. Byl původně vytvořen, aby poskytoval jídlo pro uprchlíky po Velké povodni v Miamisburgu, uvádí jeho web. Jakmile povodně opadly, obyvatelé si vyžádali zachování burgerového trucku a od té doby je to jeden z hlavních kulinářských zážitků ve městě.
Zaměstnanci se s touto mobilní restaurací přesouvají již více než století. Stejně jako mnoho z nejdéle fungujících hamburgerových podniků v zemi není ani nabídka Hamburger Wagon nic složitého. Buď jednoduché nebo dvojité, podávané s kyselou okurkou, cibulí, solí a pepřem.
„Žádný smradlavý sýr nebo nedbalé omáčky!“ je napsáno přímo uprostřed nabídky. Pokud plánujete cestu do Hamburger Wagon, nezapomeňte si vzít hotovost.
Ať už to vědí nebo ne, burgerové restaurace, jako jsou tyto, hrají aktivní roli při uchovávání původní podoby hamburgeru. Ten je nejen symbolem Ameriky, ale také velmi důležitou součástí kořenů dělnické třídy v Americe, neboť hamburgery živily každého továrního dělníka během průmyslové revoluce.