Podle nové studie je náhražka cukru zvaná erytritol, která se používá k doslazení nebo oslazení výrobků se sníženým obsahem cukru, spojena se srážlivostí krve, mrtvicí, infarktem a smrtí. Informuje o tom CNN, USA Today a další servery.
„Míra rizika rozhodně není nízká,“ uvedl hlavní autor studie Dr. Stanley Hazen, ředitel Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci na Cleveland Clinic Lerner Research Institute.
Zero-calorie sweetener erythritol has been linked to an increased risk of cardiovascular events, including heart attacks and strokes for older adults consuming high amounts and already at risk of heart disease, according to a new study. https://t.co/OKAhh4KrF4
— ABC News (@ABC) February 28, 2023
Podle studie zveřejněné v pondělí v časopise Nature Medicine měli lidé s existujícími rizikovými faktory srdečních onemocnění, jako je například cukrovka, dvakrát vyšší pravděpodobnost, že je postihne infarkt nebo mrtvice, pokud měli v krvi vyšší hladinu erytritolu.
„Pokud se hladina erytritolu v krvi nacházela v horních 25 procentech ve srovnání s dolními 25 procenty, bylo riziko infarktu a mrtvice přibližně dvakrát vyšší. Na stejné úrovni jako u nejsilnějších srdečních rizikových faktorů, jako je cukrovka,“ uvedl Hazen.
Další laboratorní výzkum prezentovaný v článku odhalil, že erytritol zřejmě způsobuje snadnější srážení krevních destiček. Sraženiny se mohou utrhnout a dostat se do srdce, což může vyvolat infarkt, nebo do mozku, což může vyvolat mrtvici.
„To je určitě varovný signál,“ řekl Dr. Andrew Freeman,kardiolog v nemocnici National Jewish Health v Denveru, který se na výzkumu nepodílel. „Zdá se, že při používání erytritolu hrozí riziko srážení krve,“ řekl Freeman. „Je samozřejmě zapotřebí dalšího výzkumu, ale z důvodu opatrnosti bychom měli erytritol ve stravě prozatím omezit,“ dodal.
Výrobci se ohrazují
V reakci na studii sdělilo průmyslové sdružení Calorie Control Council pro CNN, že „výsledky této studie jsou v rozporu s desetiletími vědeckého výzkumu. Ten ukazuje, že sladidla se sníženým obsahem kalorií, jako je erytritol, jsou bezpečná. Dokládají to celosvětová regulační povolení pro jejich používání v potravinách a nápojích,“ uvedl v e-mailu Robert Rankin, výkonný ředitel rady.
Výsledky podle něj neplatí na běžnou populaci. „Účastníci studie již byli vystaveni zvýšenému riziku kardiovaskulárních příhod,“ uvedl Rankin.
Evropská asociace výrobců polyolů se odmítla vyjádřit s tím, že studii nepřezkoumala.
Stejně jako sorbitol a xylitol je erytritol cukerný alkohol. Sacharid, který se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Má asi 70 % sladivosti cukru a podle odborníků je nulově kalorický. Erytritol nemá žádnou přetrvávající pachuť, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má méně projímavý účinek než některé jiné cukerné alkoholy.
Oblíbená přísada dietářů
„Erytritol vypadá jako cukr, chutná jako cukr a můžete s ním péct,“ řekl Hazen. „Stal se miláčkem potravinářského průmyslu, nesmírně oblíbenou přísadou do keto a dalších nízkosacharidových výrobků a potravin prodávaných lidem s cukrovkou,“ dodal. „Některé z potravin označených pro diabetiky, které jsme zkoumali, obsahovaly více erytritolu než jakákoli jiná položka,“ dodal.
Erytritol je také největší složkou v mnoha „přírodních“ výrobcích ze stévie a ovoce monkfruit (česky zvané někdy Buddhovo nebo mnišské ovoce), uvedl Hazen. Vzhledem k tomu, že stévie a monkfruit jsou asi 200 až 400krát sladší než cukr, stačí v každém výrobku jen malé množství. Většinu výrobku tvoří erytritol, který dodává krystalický vzhled a strukturu podobnou cukru, jakou spotřebitelé očekávají.
Podle Hazena byl objev souvislosti mezi erytritolem a kardiovaskulárními problémy čistě náhodný. „Vůbec jsme to nečekali. Ani jsme to nehledali,“ řekl.
Výzkum měl jednoduchý cíl: najít v krvi člověka neznámé chemické látky, které by mohly předpovědět riziko infarktu, mrtvice nebo úmrtí v následujících třech letech. Jeho tým analyzoval 1 157 vzorků krve lidí s rizikem srdečních onemocnění, odebraných v letech 2004 až 2011.
Jedna porce keto zmrzliny
„Našli jsme látku, která zřejmě hrála velkou roli, ale nevěděli jsme, co to je,“ řekl Hazen. „Pak jsme zjistili, že je to erytritol, sladidlo,“ uvedl. Na studii se v poslední fázi podíleli zdraví dobrovolníci, kterým se už při konzumaci malého množství erytritolu mnohonásobně zvýšily srážlivostní markery. Už konzumace 30 gramů tohoto prvku, což odpovídá jedné keto zmrzlině, může vést k riziku krevních sraženin po dobu dvou až tří dnů, řekl. Lidské tělo přirozeně vytváří erytritol, ale ve velmi malém množství, které by neodpovídalo naměřeným hodnotám.
„Tyto druhy dietních potravin bohužel často doporučujeme právě lidem nejvíc ohroženým rizikem kardiovaskulárních chorob,“ cituje Hazena USA Today.