Evropská komise reagovala na interpelaci europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) k bezpečnosti potravin v řetězci KFC/AmRest. Potvrdila, že dohled nad konkrétními provozovnami je věcí národních orgánů, a požádala české úřady, aby svá zjištění předaly ostatním členským státům prostřednictvím sítě pro správní pomoc a spolupráci.
Komise ve své odpovědi ze dne 11. 11. 2025 uvádí, že vyšetřování jednotlivých podezření na porušení hygienických pravidel je primárně v kompetenci vnitrostátních dozorových orgánů. Česká strana již Komisi informovala o probíhajících šetřeních a přijatých nápravných opatřeních.
Zároveň Komise české orgány výslovně požádala, aby prostřednictvím sítě pro správní pomoc a spolupráci předaly svá zjištění ostatním členským státům a upozornily je na porušení, k nimž může docházet i na jejich území. Tím podporuje koordinovanou výměnu informací a zajištění rovných standardů v celé EU.
„Vítám jasná slova Komise i důraz na rychlou mezinárodní výměnu informací. Lidé musí mít jistotu, že to, co si koupí v restauraci, splňuje evropské hygienické standardy, a že při podezření budou kontrolní orgány postupovat koordinovaně,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).
Zdechovský bezprostředně po vypuknutí kauzy oslovil dopisy ministra zdravotnictví a ministra zemědělství se žádostí, aby se věcí neprodleně zabývali. Paralelně se obrátil na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se žádostí o prošetření dodavatelského řetězce. Úřad však sdělil, že takové šetření nespadá do jeho kompetence.
Mezitím inspektoři odhalili v KFC další závažný prohřešek. V pražských Dejvicích zaměstnanci rozmrazovali kuřecí maso ve stojaté vodě, čímž zvyšovali mikrobiologická rizika. Jde už o druhý případ v krátké době. V září našli kontrolní orgány v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Komise připomněla, že stávající pravidla EU pro hygienu a sledovatelnost potravin poskytují dostatečné záruky, klíčové je však jejich důsledné prosazování na národní úrovni.


